Republička inspekcija za zaštitu životne sredine Srbije kontroliše ovih dana izlov plemenite vrste ribe mladice u rekama Lim, Uvac i Vapa, pošto za ovu ribu od 1. marta, zbog mrešćenja traje lovostaj, ali je krivolovci tamane u velikim količinama.

Zbog najvećeg mrestilišta u ovom kraju u opštini Priboj u rekama Lim, Poblaćnica i Bučevka ovde su boravili pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Ljiljana Stanojević, načelnika za zaštitu voda Srbije od zagađivanja Vesna Mitrovići nekoliko republičkih inspektora.

„Želimo da ohrabrimo ribolovce sa ovog područja u zaštiti mladice i da pošaljemo ozbiljnu poruku svim nesavesnim pecarošima, onima koji bi došli da je uništavaju u vreme mrešćenja, da ćemo biti rigorozni kada uhvatimo počinioce u tom kriminalnom delu“, rekla je Stanojevićeva. Na pitanje da li zna da smetlišta u Prijepolju i Brodarevu opasno ugrožavaju reku Lim, ona ističe da su identifikovali 4.481 divlju deponiju u Srbiji, ali da dosta toga u zaštiti životne sredine zavisi i od lokalnih samouprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari