Konzervacija fresaka u Đurđevim stupovima 1Đurđevi stupovi Foto: Wikipedia/ Jovanvb

U srednjovekovnom manastiru Đurđevi stupovi, kod Novog Pazara, u toku je konzervacija i restauracija fresaka. Reč je o freskama koje se nalaze u grobnoj kapeli u pregradnoj ulaznoj kuli manastirskog kompleksa.

Restauracija ovih fresaka, poslednji put, rađena je pre skoro pola veka. Za to vreme došlo je do oštećenja i drugih promena na živopisu, koji je nastao osamdesetih godina XIII veka.

Restaurator Dragan Stanojević objašnjava da je došlo vreme „za novi, redovan postupak čišćenja, konsolidacije, odvajanja od zida, retuširanja i plombiranja posle kojih će ova dela biti sačuvana i zaštićena još nekoliko decenija”.

Konzervatorski i rekonstrukcijski radovi izvode se prema projektu i uz nadzor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika culture, a izvođač je beogradski Atelje za konzervaciju I restauraciju “Reskon”.

Ukupna vrednost projekta je veća od 24 hiljade dolara, a sredstva su obezbedili donator iz Japana – 22.000 Sumitomo fondacija (22.000) i kompanija Kinčoviše od 2 hiljade dolara.

Manastir Đurđevi stupovi zadužbina su Stefana Nemanje I podignuti su, na brdu iznad Novog Pazara, sedamdesetih godina XII veka Od 1979.godine na liszi su svetske kulturne baštine UNESCO. Kralj Dragutin je izgradio manastirsku crkvu i oslikao pripratu, gde je i sahranjen.

Početkom dvehiljaditih godina počelo je intezivno obnavljaje manastira Đurđevi stupovi. Finansijska sredstva obezbeđuju mnogobrojni donator iz zemlje i inostranstva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari