Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost usvojilo plan aktivnosti za 2024. 1Foto: Shutterstock/Florin Cnejevici

Koordinaciono telo Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost usvojilo je na današnjoj sednici plan aktivnosti za 2024. godinu koji definiše učešće u rešavanju ključnih pitanja i na nivoima lokalnih samouprava, kao i nastavak praćenja sprovođenje Strategije za rodnu ravnopravnost za period od 2021. do 2030. godine.

Predsednica Koordinacionog tela Maja Gojković je naglasila da je Srbija proteklih godina napravila značajne iskorake u oblasti rodne ravnopravnosti, posebno u oblasti zakonodavnog i strateškog okvira, kao i da u narednom periodu nastavlja brojne aktivnosti na ovom polju.

Na sednici je usvojen izveštaj o radu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost za 2023. godinu, u kome su istaknute aktivnosti na unapređenju rodne ravnopravnosti, eliminisanju rodnih stereotipa, podizanju svesti i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici i ekonomskog osnaživanja žena.

Naglašeno je da su tokom prošle godine realizovani i brojni projekti koji su se bavili važnim pitanjima u cilju primene načela rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou, kao i podršci ženama u ruralnim područjima, kao i na okončanju dečjih brakova, dodaje se u saopštenju iz Vlade Srbije.

Na sednici je za novu članicu Stručne grupe, koja je uključila i predstavnike drugih organa javne vlasti, privrede, akademske zajednice i nevladinog sektora, izabrana Svetlana Budimčević iz Stalnog radnog tela za zakonodavstvo iz Unije poslodavaca Srbije, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari