Korona virus slabi sluh i na duže remeti miris i ukus 1 Foto: Beta/Saša Đorđević

Kod manjeg broja obolelih od kovida 19 dolazi do slabljenja sluha, a prethodno izgubljeno čulo mirisa i ukusa ne vraća se u potpunosti, pokazalo je istraživanje niške Klinike za uho, grlo i nos o mogućim štetnim posledicama novog korona virusa na sluh, inače prvo takve vrste u Srbiji.

Tokom istraživanja evidentirali smo slučajeve blagog i srednje teškog slabljenja sluha, i to na visokim frekvencijama. To znači da je kod tih pacijenata, kojih nije bilo puno, oštećen slušni živac, ali da oni čuju govor, izuzev najviših tonova. Evidentirali smo i slučaj dodatnog pada sluha kod pacijenta koji je imao slušni aparat. Takođe, ustanovili smo da se kod nekoliko pacijenata vratilo prethodno izgubljeno čulo mirisa i ukusa, ali da je ono poremećeno – nisu mogli da definišu miris ili ukus, odnosno da li je nešto, recimo, kiselo ili slatko – kaže za Danas Dušan Milisavljević, direktor ove niške klinike.

Milisavljević ističe da je u istraživanju do sada učestvovalo oko 70 pacijenata pozitivnih na korona virus, koji su u teškom i srednje teškom stanju, a hospitalizovani u kovid bolnicama niškog Kliničkog centra.

Korona virus slabi sluh i na duže remeti miris i ukus 2
Foto: Privatna arhiva

Planirano je da uzorak obuhvati 100 takvih pacijenata, od kojih je 90 odsto mlađe od 65 godina, a deset odsto iznad te starosne granice, koja nosi i slabljenje sluha zbog godina.

Pacijenti iz uzorka proveravaju se i mesec dana po izlečenju, kako bi se utvrdilo da li štetne promene mogu da imaju trajniji karakter

Kod pacijenata koji učestvuju u istraživanju pregleda se „kompletan ORL sistem“, kroz merenja sluha audiometrom, biohemijsku i laboratorijsku analizu uzetih uzoraka i kliničke preglede. Pritom se evidentiraju svi simptomi vezani za glavu i vrat – koji su i ORL i neurološki, kao što su nestabilnost, glavobolja, zujanje u ušima, gubitak čula mirisa i slično.

Prema dostupnim podacima, svetska medicina još nije pouzdano dokazala uticaj infekcije korona virusom na sluh, a to bi moglo biti značajno za njenu terapiju i lečenje. U SAD postoji nekoliko početnih istraživanja o mogućem oštećenu sluha, odnosno slušnog živca i unutrašnjeg uha.

Saopštavanje konačnih rezultata zavisi od toka epidemije

Ne znamo tačno kada ćemo saopštiti rezultate istraživanja. Planirali smo da to bude u toku ovog meseca, ali je, na sreću, broj hospitalizovanih pacijenata u Kliničkom centru Niš sada znatno manji, pa je istraživanje usporeno. Dakle, saopštavanje rezultata zavisi od toka epidemije, kaže Dušan Milisavljević.

On dodaje da će rezultati biti prezentovane i van Srbije, odnosno u svetu, kako bi poslužili na opšte dobro.

„Dodatni“ pacijenti

U istraživanje ćemo uvrstiti i neke pacijente koji nisu bili hospitalizovani u niškom KC, a javili su nam se nakon objavljivanja informacija da ga sprovodimo. Tako, imaćemo i pacijente iz Užica i Raške koji su preležali korona infekciju, a koja je, kako su nas obavestili, ostavila posledice na njihov sluh, kaže direktor niške ORL klinike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari