Udruženje „Solidarnost“, koje okuplja radnike više subotičkih firmi nezadovoljnih privatizacijom svojih preduzeća, potpisalo je ugovor o pristupanju Koordinacionom odboru radničkih protesta. Ovaj odbor je za sada objedinio radnike, bolje reći štrajkače „Zastave elektro“, „Ravanice“, „Šinvoza“, BEK-a, „Srboleka“ i „Trudbenik gradnje“, koji su takođe nezadovoljni onim što se dogodilo njihovim firmama nakon privatizacije.


U proglasu, odnosno Platformi ovog radničkog tela, stoji da su „bezakonje i korupcija u privatizaciji doveli čitavu privredu Srbije u bezizlazan položaj, pre svega zahvaljujući korupciji u državnim organima, koja je i omogućila neodgovorno i nezakonito ponašanje novih vlasnika u prodatim firmama. Ta situacija je dovela do gašenja stotine hiljada radnih mesta i isto toliko građana na ivicu egzistencije“, te da „radnici navedenih firmi zahtevaju da vlada što hitnije preduzme mere kojima bi se stalo na put bezakonju u privatizaciji, jer je to jedini način da se očuva proizvodnja, a ne vladine tzv. mere koje podrazumevaju povezivanje staža i jednokratnu novčanu pomoć.

Ovaj Koordinacioni odbor takođe zahteva da se daju veća ovlašćenja u privredi lokalnim samoupravama kako bi mogle pomoći firmama u nevolji, a takođe se traži od vlade i da prestane sa pretnjama i najavljivanjem represije nad radnicima koji budu protestovali na ulicama Beograda. Ukoliko vlada ne želi radnike na ulicama, onda neka pokaže da je spremna da reši navedene zahteve radnika, i tako stekne njihovo poverenje, navodi Koordinacioni odbor.

Ove zahteve su pristupanjem KO u potpunosti prihvatili radnici „Severa“, „Fidelinke“, „Agrokombinata“, „Zorke“, koji su već članovi Udruženja „Solidarnost“, odnosno rupe radnika iz pomenutih firmi. U svojim razlozima za ovakvu odluku, Udruženje „Solidarnost“ navodi da je zbog nezakonite i loše privatizacije većina nekada uspešnih i velikih subotičkih preduzeća stigla do stečaja, a to će se uskoro desiti i „Severu“, koji je od trenutka privatizacije 2004. godine, kada je prodat austrijskom koncernu ATB, sve više propadao, radnici gubili radna mesta, a firma se rasprodavala. Ukoliko se pod hitno nešto ne preduzme, i Vlada Srbije zajedno sa Agencijom za privatizaciju ne zaustavi dalje propadanje „Severa“, radnici okupljeni oko Udruženja „Solidarnost“, uz podršku Koordinacionog odbora radničkih protesta, izaći će ispred vlade i boriti se do kraja za svoje zahteve, navode u ovom Udruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari