Kosovo: Nedovoljno epidemiologa 1Foto: EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

Kosovski ministar zdravlja Arben Vitia izjavio je za KTV da Kosovo ima problema sa ljudskim resursima, sa posebnim naglaskom na mali broj infektologa i epidemiologa ali da zbog međunarodne pomoći sada postoji mnogo veća zaštita zdravstvenog osoblja, prenela je Koha.

„Imamo problem sa ljudskim resursima. Broj epidemiologa i infektologa nije dovoljan, pa je počela obuka drugih tehničara kako bi se povećavao broj testova.

Ove nove grupe će ići u druge centre gde će uzimati uzorke“, rekao je on.

Vitia je rekao da je od donacija koje su dobili, naručeno oko 130 novih respiratora: „Ali ne znamo šta se može dogoditi, očekujemo da za ovakvu situaciju imamo više od 300 respiratora“.

„Imali smo sastanak sa ministrom Daliborom Jevtićem i obratili smo se Srbima da u ovakvoj situaciji treba da budemo u koordinaciji sa Nacionalnim institutom za javno zdravlje Kosova, da pomognemo i Srbima“, rekao je Vitia.

Dodao je i da će danas biti puštena velika grupa iz karantina u Studentskom centru i da će biti angažovana jedna ekipa na testiranju, dok će druge ekipe testiranje raditi na terenu.

„Srećom imamo dovoljno testova i još ćemo ih imati“, rekao je Vitia i ponovo apelovao na građane da ostanu kod svojih kuća, istakavši da je to glavni saveznik lekara u borbi protiv korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari