Kosovo: Posebna telefonska linija za prijavu korupcije 1Novac, korupcija Foto: Pixbay/Capri23auto

Ministarstvo Kosova za zajednice i povratak saopštilo je danas da je uspostavilo posebnu telefonsku liniju za prijavu korupcije u vezi sa radom tog ministarstva i poručilo građanima da besplatnim pozivom na broj 0800 01 800 svakim radnim danom od 8:00 do 16:00 mogu anonimno da podnesu prijavu.

Svaka prijava korupcije pozivom na 0800 01 800 se automatski snima, a Kosovska policija i nadležni pravosudni organi i tužilaštvo će u skladu sa zakonom preduzimati istražne i procesne radnje na osnovu prijava, a u slučaju zlonamernih, lažnih i neosnovanih prijava, osobe mogu snositi posledice u skladu sa zakonom, navodi se u saopštenju, prenosi Kossev.

„Korupcija je glavna prepreka na putu svakog razvoja i uspostavljanja uređenih i efikasnih institucija, a za to je neophodna i podrška samih građana jer borba protiv korupcije je obaveza svih“, poručio je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić povodom 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

On je istakao da je efikasna borba protiv korupcije i njeno potpuno iskorenjivanje moguće jedino ukoliko oni koji prijavljuju korupciju uživaju punu zaštitu i sigurnost i zato je institucija kojom rukovodi preduzela konkretne korake u vezi sa tim. Jevtić je naglasio i značaj aktivnog učešća medija i organizacija civilnog društva u borbi protiv korupcije.

Ministarstvo za zajednice i povratak je telefonsku liniju za prijavu korupcije instaliralo u saradnji sa Regulatornim autoritetom za elektronske i poštanske komunikacije i Telekomom Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari