Kosovo: Predstavnici Sudskog i Tužilačkog saveta odbili da dođu na sastanak o proveri u pravosuđu 1Foto: Pixabay/Leonhard Niederwimmer

Predstavnici Sudskog i Tužilačkog saveta Kosova odbili su da prisustvuju današnjem sastanku radne grupe koja treba da pripremi dokumenta o proveri u oblasti pravosuđa.

Kako su preneli prištinski mediji, ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu izrazila je žaljenje što predstavnici Sudskog i Tužilačkog saveta nisu došli na sastanak i ponovila da proces provere nije uperen protiv pojedinaca u pravosuđu.

„Reforma pravosuđa je prioritet Vlade. Veoma sam zainteresovana da se zajednički bavimo reformom pravosuđa jer se to ne radi protiv pojedinaca već ima za cilj da vrati poverenje građana u pravosudne institucije“, kazala je ministarka.

Najavila je da će uputiti novi poziv „onima koji treba da budu deo radne grupe i da daju svoj doprinos“ kao i da će u vezi sa procesom provere u pravosuđu razgovarati i sa liderima opozicionih stranaka.

„Zainteresovana sam za saradnju sa političkim partijama. Smatram da je opozicija deo ovih promena. Verujem da će pozitivno odgovoriti na poziv za sastanak“, rekao je Hadžiu.

Skoro godinu dana traju nesuglasice između Ministarstva pravde i Sudskog i Tužilačkog saveta Kosova, dveju nezavisnih institucija koje za svoj rad odgovaraju Skupštini Kosova.

Povod za to su bile neke od izjava ministarke Hadžiu i njenog zamenika koje su ocenjene kao mešanje u nadležnosti tih pravosudnih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari