Kosovska Mitrovica: Uputstva za bogosluženje u vreme epidemije 1Kosovska Mitrovica Foto: EPA/Djordje Savic

Eparhija raško-prizrenska i vladika Teodosije uputili su pismo sa uputstvima za bogosluženja, ponašanjevernika i sveštenstva u vreme epidemije korona virusa. 

Predloženo je da se crkvene službe kao što su krštenja, venčanja, opela i sahrane obavljaju u prisustvu porodice i najuže rodbine.

Sveštenicima je savetovano da po završetku večernjeg bogosluženja pročitaju molitvu za izbavljenje od epidemije.

Predloženo je da se privremeno prekine primanje posetilaca i gostiju u manastirima a monasima i monahinjama da umnože svoje molitve za zdravlje i spasenje svih.

U svim parohijama i manastirskim hramovima u periodu od 8 do 20 časova, u vremenskom intervalu od dva časa, će zvoniti zvona u trajanju od pet minuta do okončanja epidemije.

„Budući da je veliki post, sveštenici neće, po uobičajenoj praksi, obilaziti domove parohijana i svetiti vodicu, već će za potrebe svoje parohije osveštati vodu u hramu i obezbediti da svako od vernika koji želi može da je dobije u crkvi ili će mu, u slučaju da ne može, biti dostavljena kući“, piše u pismu.

„Crkva neće biti zatvorena ,i ko god želi da primi svete tajne bilo u bogosluženju ili na drugi način, neće mu to biti uskraćeno usled mogućeg širenja bolesti a ostavljeno je vernicima da, po sopstvenoj savesti, kako prema sebi tako i prema svojim bližnjima, odluče da učestvuju u životu crkve”, navedeno je u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari