Kosovska policija na severu odbija da deli letke sa opomenama vozačima koji imaju automobile sa registarskim tablicama Srbije 1Kosovska policija Foto: N1 (arhiva)

Direktor Policije Kosova za region sever Nenad Đurić izjavio je danas da policija na severu Kosova neće sprovoditi odluku vlade da deli opomene vozačima koji imaju automobile sa registarskim tablicama Srbije, preneo je Radio Slobodna Evropa.

„Ne možemo da sprovedemo tu odluku jer je politička i usmerena uglavnom protiv srpske zajednice kojoj i mi pripadamo“, rekao je Đurić i dodao da su „patrole saobraćajnih jedinica iz Prištine poslate na sever, da vrše pritisak“.

On je dodao da su sa tom odlukom unapred obavešteni Generalni direktorat u Prištini, kao i svi medjunarodni akteri.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova još nije saopštilo kako će postupiti posle ove odluke policije na severu.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da svi predstavnici njegove stranke pružaju punu podršku „policajcima Regionalne uprave sever“.

„Srbi ne žele da zamene svoje KM tablice sa RKS“, rekao je Simić.

Inače, vlasti na Kosovu su odlučile da će od 1. novembra građani koji imaju automobile „nelegalnih registarskih oznaka (KM)“, dobijati opomene.

U drugoj fazi predviđena je kazna od 150 evra za vozače koji imaju automobile srpskih registarskih oznaka, dok će se u trećoj fazi koristiti probne registarske tablice.

Posle 21. aprila, kako je navedeno u vladi, neće biti dozvoljen promet automobila koji nemaju RKS registarske oznake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.