Kosovske organizacije civilnog društva protiv odluke o smanjenju plata sudijama i tužiocima 1Foto: Pixabay/Leonhard Niederwimmer

Šest organizacija civilnog društva na Kosovu ocenile su neustavnom i nezakonitom današnju odluku Vlade Kosova da se smanje plate sudijama i tužiocima.

„Današnja odluka Vlade, jasno krši legitimna očekivanja svih sudija i tužilaca. Ovo kršenje legitimnih očekivanja predstavlja povredu prava na imovinu, čija je zaštita zagarantovana članom 46. Ustava Republike Kosovo i članom 1. Protokola 1. Evropske konvencije o ljudskim pravima“, navodi se u saopštenju koje su potpisale kosovske nevladine organizacije.

Podsetili su da je Venecijanska komisija utvrdila standarde da smanjenje plata sudija i tužilaca nije dozvoljeno, osim u vrlo konkretnim slučajevima – koji se ne odnose u konkretnoj situaciji.

„U februaru 2020. godine, kada je u Ustavnom sudu ocenjivana ustavnost Zakona o platama, Sud se obratio Venecijanskoj komisiji sa pitanjem i nekim suštinskim potpitanjima u vezi sa pitanjem smanjenja plata za pravosuđe. Odgovori Venecijanske komisije bili su da se ‘smanjenje plata sudijama može desiti samo u uslovima izražene ekonomske i finansijske krize i koja se, štaviše, kao takva mora i zvanično priznati’ i da ‘nezavisnost pravosuđa zahteva osnovni stepen finansijske sigurnosti od samovoljnih intervencija izvršne ili drugih grana vlasti’ „, navode organizacije u saopštenju.

Kako konstatuju NVO, iz tih razloga odluka Vlade Kosova da smanji plate sudijama i tužiocima jasno predstavlja mešanje u nezavisnost pravosuđa i suprotna je standardima koje je utvrdila Venecijanska komisija.

Podsetili su i da dok je bio u opoziciji, sam Pokret Samoopredeljenje u svom zahtevu Ustavnom sudu naglasio da je „smanjenje i povećanje (plata) u nadležnosti Skupštine Republike Kosovo“.

NVO su konstatovale da s obzirom na to da su, kako je rečeno, sudije i tužioci već stvorili legitimna očekivanja za svoje plate, koja su se ispoljila i u pogledu njihovog ulaska u finansijske obaveze, ta odluka Vlade već podiže koruptivni potencijal u sistemu pravde.

„Iz navedenih razloga, organizacije civilnog društva traže od Vlade Kosova da hitno poništi današnju odluku o smanjenju plata sudijama i tužiocima“, kaže se u saopštenju koje su potpisale Columbus, Cohu, Grupa za pravno-političke studije, Inicijativa za napredak, Kosovski institut za pravosuđe i Pokret Fol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari