Kosovski Ustavni sud doneo Rešenje o neizvršenju svoje presude kojom se potvrđuje vlasništvo manastira Visoki Dečani 1Visoki Dečani Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Kosovski Ustavni sud doneo je ove nedelje Rešenje o neizvršenju svoje presude iz 2016. godine, kojom se potvrđuje vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje koju ovaj manastir koristi, objavio je danas portal KoSSev.

Kosovski ustavni sud saopštio je danas da su njegove odluke obavezne za pravosuđe i sva lica i institucije Kosova, kao i da putem svojih mehanizama, na periodičan način procenjuje izvršenje svojih presuda.

U slučaju neizvršenja odluke, ovaj sud može da donese rešenje o neizvršenju a koje se objavljuje u Službenom listu i o tome se informiše državni tužilac, piše KoSSev.

Više od pet godina nakon što je izrečena presuda, Ustavni sud je još jednom precizirao da njihova odluka nije izvršena, jer odgovorni organi nisu preduzeli potrebne mere za njihovo potpuno izvršenje.

„Sprovođenje konačnih odluka je temeljni princip vladavine prava, kao osnovna vrednost ustavnog poretka Kosova“, naveli su iz ovog suda, a preneo je KoSSev.

Taj portal podseća da je, nakon 16 godina sporenja oko vlasništva nad manastirskom zemljom u opštini Dečani, Ustavni sud Kosova doneo u maju 2016. godine odluku kojom je potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda iz 2012. o potvrdi vlasničkog prava manastira Visoki Dečani nad 24 hektara sporne zemlje.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.