Kostić: Ne smemo dozvoliti da Srbija bude Atlantida

U Srbiji od 2002. do 2014. broj stanovnika smanjio se između 367.000 i 422.000
U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti organizovan skup "Ka boljoj demografskoj budućnosti Srbije"

Ostavite komentar


  1. Neceno dozvoliti… Zato su potrebne jake i bolne reforme da bi situacija krenula na bolje

  2. Mozemo jedino da se spasemo ako podignemo standard gradjana. Zbog toga su nam reforme i neophodne.

  3. Nesmemo dozvoliti. Pa da ne bi se desilo potrebne su reforme i jake mere, poput edukacije mladih i jačanja institucija za tu delatnos kao i svih resursa u zemlji. Edukacija oko ovog pitanja je problem.

  4. Posmatrati Srbiju kao jednu selinu i sprovoditi svuda iste mere se pokazalo kao neuspešno. Podsticanje rađanja treba prilagoditi svakoj lokalnoj sredini.

  5. Mladi se sve ređe odlučuju za porodicu. Trebalo bi se okrenuti ka razvijanju svesti mladih da formiranje porodice nije bauk i obaveza već da nosi veliku radost

  6. Ne treba mesati pojmove. Atlantida je nestala zato sto je potonula, ne zbog starosti stanovnistva. A Srbija nije Atlantida.

  7. Problem starenja nacije i smanjenja broja gradjana je i problem Zapada i savremenig doba, nije to samo srpski problem.

  8. Stanje u Srbiji po pitanju odrzivog razvoja porodica i podizanja dece je decenijama lose i zapusteno. Videli smo prosle godine da je Vlada preduzela korake za porodilista i decu, ali isto tako je izostala reakcija privatnog sektora. Oni i dalje pitaju zene na razgovorima za posao da li su udate i kada planiraju decu ili ih otpuste ili bace u trecu smenu nakon porodiljskog bolovanja.

  9. Istina je ta, smanjuje se broj stanovnika , stari nam nacija, da li je to posledica progresa, jeste, ali da li treba ostati na tome, ne, treba nešto konkretno preduzeti.

  10. Decenijama je taj problem izražen u Srbiji i mnogim zapadnim zemljama, neka nauka i država nadju rešenje, nema sagledaju problem i ponude nam rešenja.

  11. Migracije naroda su oduvek bile, nije to samo u Srbiji. Mladi su odlazili masovno i pre vladajuće stranke, samo niko nije objavljivao.

  12. Srbija gubi svakih 10 god. izmedu dva popisa 300.000 stanovnika pa izracunajte koliko ce jos opstati – sigurno ne dugo! Pritom svi politicari guslaju isti refren kao i u komentarima a kad nam se desi 6.000 mladih izbeglica, umesto da ih brzo integrisemo davanjem azila, kursevima jezika, skolom i prijavom na NSZ, mi ih gledamo popreko i nismo uopste svesni kakvu dragocenost zanemarujemo. Mali natalitet, veliki mortalitet i veliki odliv mladih u inostranstvo, to nam se desava!

  13. Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice je sa saradnicima osmislio dobru strategiju za stimulisanje rađanja i naseljavanje ruralnih područja. Košta , ali ima efekta.

  14. Možda imamo milion ljudi van Srbije, ali je dorbo što su u vezi sa svojima u Srbiji, ne treba smetnuti sa uma da oni godišnje pošalju u Srbiju preko 2 milijerde evra, ja to računam kao investicije, kao da ovde rade jer sigurno mesečno daju jedan dohodak svojima.

  15. Srbija se to neće desiti ako Aleksandar Vučić postane predsednik države. Svi znamo da Srbija teži miru i stabilnosti i ne treba SANU da brine, jer Srbija sarađuje i sa NATO, Rusijom, Kinom, EU.

  16. Nema nista od toga, uvazeni doktore.Pogledajte YU tub pa cete videti da nas Srbe (muske) vise interesuje rusko oruzje i oruzje inace nego nase prelepe zene, a koliko znam od oruzja se ne zivi vec umire.Nigde informacija i zabrinutosti o padu nataliteta, a hvale i usicenosti Rusijom i ruskim oruzjem, koje suprostavljamo Americi je preplavilo je YU Tub.Kad bi bili tako opsednuti zenama bilo bi nas i previse.Nikad pamet u glavu vec oruzje.

  17. Srbija nikada nije bila, i nece biti Atlantida! Koliko god da smo pali uvek smo se kao Feniks podigli iz pepela!

  18. Deca su dar od Boga, anđeli koji nam greju srca, tu su da Vas razvesele kad ste tužni, inspirišu i teraju da budete bolji u svemu.

  19. Siguran sam da bi trebalo još više poraditi na uvećanju nataliteta, jer deca su budućnost naše zemlje !
    Ulažući u našu decu ulažemo i u našu još svetliju i lepšu budućnost života u našoj zemlji !

  20. Sve je evidentno na primeru Urkajine gde je promena vlasti donela samo rat. Srbija zeli stabilnost.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Vasil Hadžimanov, muzičar

Danas su jedine novine koje nepristrasno izveštavaju o stvarima u zemlji i jedini prozor u istinu.