Kostić odgovorio na otvoreno pismo Emira Kusturice 1Foto: FoNet/Marija Đoković

Emir Kusturica, osim njegove umetničke neupitnosti, definitivno nije osoba o kojoj u ovim okolnostima mogu da razmišljam, a kamoli da protiv njega smišljam nerazumljive zavere zbog neke, samo njemu znane, „osvete“, ocenio je danas u Pismu predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić.

On ukazuje da svakodnevno trpi orkestrirane napade zasnovane na neistinama i pripisanim, izmišljenim stavovima, ali da ga je izjava Emira Kusturice naterala da makar za kratko izađe iz „(samo)nametnutog ćutanja“.

„U proceduralnom smislu“, ističe Kostić, „Odeljenje jezika i književnosti nije do sada kandidovalo gospodina Emira Kusturicu kao kandidata na izborima za članstvo u SANU, koji su planirani za novembar ove godine“.

On podseća da se, po proceduri izbora to može uraditi tek u aprilu i maju, i navodi da je Kusturica, koliko je njemu poznato, „evidentiran kao jedan od mogućih kandidata odeljenja o kojima će se tek glasati u nekoliko krugova tokom narednih meseci, i to na predlog akademika Matije Bećkovića“.

„Uostalom, na isti način i na istom odeljenju gospodin Emir Kusturica je bio predložen i u izbornom ciklusu 2018. godine“, precizirao je Kostić, kome „zvuči krajnje apsurdno“ ideja da je ovoga puta izvršio uticaj na akademika Matiju Bećkovića da ga predloži.

„Gospodin Emir Kusturica i ja se ne poznajemo, sem nekoliko slučajnih i svečarskih susreta. Nisam nikada krio i to sam u nekoliko javnih nastupa veoma jasno rekao, da ga smatram velikim umetnikom“, naglašava predsednik SANU i objašnjava da to misli i sada, bez obzira na eventualne međusobne nesporazume i razlike.

Kao netačan, Kostić odbacuje navod Kusturice da je predsednik SANU telefonom obavestio Odeljenje za jezik i književnost kako bi trebalo oni da ga predlože za članstvo, a ne novostvoreno Odeljenje za umetnost gde su kandidati scenski umetnici.

Nisam kontaktirao Odeljenje za jeik i književnost, a svakako ne predlagača, i to će verujem, sami potvrditi i oni koji ovo odeljenje vode i oni koji su njegovi članovi, poručio je Kostić.

On obrazlaže da predloge na bilo kom odeljenju daju sami članovi i teško da tu bilo šta može neko sa strane, bez obzira na funkciju, a možda i upravo zbog nje, ali odbija da komentariše „ideju o demencijalnom naumu da gospodin Emir Kusturica bude predložen, a potom neizabran“.

Osim njegove umetničke neupitnosti, on definitivno nije osoba o kojoj u ovim okolnostima mogu da razmišljam, a kamoli da protiv njega smišljam nerazumljive zavere zbog neke, samo njemu znane, „osvete“, precizirao je Kostić.

„Gospodin Emir Kusturica mi pripisuje sposobnosti kontrole ‘armije’ akademika koja, očito paradoksalno, kao ‘tiha većina misle drugačije’, vređajući i njih i njihov integritet“, ukazao je predsednik SANU i predočio da „akademike jednostavno nije moguće kontrolisati“.

„Nisu to uspeli ni neuporedivo moćniji od mene“, naglasio je Kostić i upitao kako je moguće kontrolisati višekratno tajno glasanje tokom izbornog procesa?

Pominjanje politički korektnih kandidata mi nije razumljivo, mada je nesumnjivo uvredljivo, ocenio je Kostić, utoliko pre što na ovom nivou predlaganja niko ne može da bude više od evidentiranog stvaraoca.

Predsednik SANU napominje da Kusturica ne zna šta on misli o „tragediji otetog Kosova i Metohije“, a ne želi da se „po pitanju patriotizma nadgornjavam sa bilo kim“.

„Pogotovu ne sa onima koji koriste jeftine denuncijacije o soroševskim viđenju problema, organizacije sa kojom nikada nisam imao nikakav kontakt“, naglasio je Kostić.

„Srpska akademija nauka i umetnosti i njeni članovi pojedinačno nisu ćutali o Kosovu i Metohiji – pitanje je samo da li neko to želi da vidi. Ili pročita… A ima dosta i da se vidi i da se pročita“, zaključio je Kostić.

Njegovo Pismo usledilo je pošto je Kusturica u nedelju saopštio da odbija kandidaturu za članstvo u SANU, optuživši pritom predsednika Akademije za mešanje u proces izbora novih članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari