Kostreš: Imenovati nalogodavce paljenja ambasada
 
 1Foto: www.mc.rs

Punih devet godina nije bilo dovoljno da se utvrde i imenuju politički nalogodavci paljenja ambasada SAD i Nemačke, niti kamenovanja i razbijanja hrvatske i još nekolicine drugih ambasada ili njihove imovine u centru Beograda.


To kaže za Danas Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV, povodom devete godišnjice protesta „Kosovo je Srbija“.


Kako dodaje, koliko god zamerki imali na uslovne kazne i ponovno suđenje vandalima, činjenica je da su se oni našli pred licem pravde.

„Činjenica je i da je u toku i predistražni postupak o propustima policije u obezbeđenju mitinga „Kosovo je Srbija“ 21. februara 2008.
 
Jedina nepoznanica nakona devet godina jeste – na čiji nalog su jurišali huligani? I na čiji nalog se policija povukla?
 
Tokom devet godina, u Republici Srbiji se promenilo nekoliko vlasti. Pre tri godine MUP je formirao i Radnu grupu sa ciljem da se događaj potpuno rasvetli i između ostalog utvrde i organizatori.
 
Ipak, i dalje nema odgovora da li je takav nalog policiji mogao doći, na primer od tadašjeg premijera, zatim njegovog, ili možda kabineta ministra unutrašnjih poslova, kao što bi bilo logično“, navodi Kostreš.


On dodaje da je nedopustivo da devet godina ova zemlja nema snage da utvrdi političku odgovornost za sramotu naše države pred svetom i čin koji i danas opterećuje bilateralne odnose Republike Srbije i SAD i Nemačke.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari