Kovačević: Intervencije na spomeniku Stefanu Nemanji su neumesne i nepotrebne

Ostavite komentar


  1. Tačno je, spomenik je previsok i to zbog neodgovorajućeg postolja. Ono nije dobro ni po ikonografiji ni po obliku ni po dimenzijama.

    1. Ma, ne da nije dobro ni po ikonografiji, ni po obliku, ni po dimenzijama, nego je najblaže rečeno, neopisivo kretenski!
      Kao prvo, koliko će ljudi koji prvi put vide spomenik znati da je to vizantijski šlem? A ako treba da pored spomenika neko stoji i objašnjava svakom posetiocu šta ovo, šta ono, zašto ono onako, zašto ovo ovako, onda piši propalo, spomenik NE prenosi poruku zbog koje je postavljen! Pa neće valjda taj spomenik obilaziti samo diplomirani istoričari umetniosti?!
      Kao drugo, zašto taj ogroman i potpuno neshvatljiv nesrazmer veličine osobe (Stefana Nemanje) i jednog upotrebnog predmeta (šlema)? Da li su Vizantijci bili takvi giganti, s glavama veličine manjeg kombija, pa su im trebali šlemovi odgovarajuće veličine, a naš Nemanja je bio takav junak da je pobedio čak i takve gigante, pa zato stoji na njihovom razbijenom šlemu?
      To je otprilike kao kad bi neko napravio spomenik Džimiju Hendriksu u prirodnoj veličini, ali s gitarom dužine jedno 6 metara. Debilno!
      A o onom kič vašarskom osvetljenju onog žira ne vredi ni trošiti reči!
      Uzgred, iako se lično slažem što je krst zamenjen mačem, voleo bih da čujem razlog. Kakvi su to „investitori iz Emirata“ kojima je smetao krst?!! Kupili stanove u BHV, ali ih je sablaznio pogled na krst prozorima?!

    2. Зашто се не објави слика,име и презиме ТОГ који је наложио да се уместо крста стави мач??? Срамотне,стидне и бестидне,мале групације које зарад мало пара и много кукавичлука и страха крста се одричу. Ружите,пљујте,скрнавите….али устаће мртви јунаци из гробова на вас. Устаће јер живих хероја више нема. Кроз вас наместо крви колају отпадне воде. Смрдите издајници,смрдите.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.