Kovid osiguranje sve popularnije u Srbiji i svetu 1Foto: EPA-EFE/Rodrigo Jiménez

Pandemija korona virusa donela je niz izazova putnicima – od gotovo dnevnih promena uslova za ulazak u pojedinačne zemlje preko obaveznog pribavljanja negativnog PCR testa do straha šta će se desiti ako se tokom boravka u inostranstvu zaraze korona virusom.

I dok prva dva problema neće nestati sve dok se širenje virusa ne obuzda u većem delu sveta, za treći osiguravajuće kuće u Srbiji i svetu nude rešenje u vidu dodatnog pokrića uz putno osiguranje u slučaju obolevanja od kovida 19.

Kako je agencija Rojters prenela u martu ova vrsta osiguranja postala je veoma popularna od sredine prošle godine, pa se tako procenjuje da je tržište za sve tipove putnih osiguranja za kovid 19 teško između 30 i 40 milijardi dolara godišnje.

U Srbiji osiguranje u slučaju kovid 19 bolesti nudi većina osiguravajućih kuća i ono podrazumeva pokriće troškove testiranje, ako je to preporuka lekara, zdravstvenih pregleda, nabavku lekova i hospitalizaciju.

Pri tome cena kovid putnog osiguranja kreće se uglavnom oko 15 evra po osobi za deset dana.

Kako nije moguće uzeti samo kovid osiguranje bez osnovnog putnog zdravstvenog osiguranja, cena može biti i veća ako se bira vredniji paket za putno osiguranje. Istovremeno, vrednost troškova lečenja koju su osiguravajuće kuće spremne da preuzmu na sebe varira.

Pojedine kuće nude i popuste za onlajn kupovinu, kao i prilikom biranja opcije porodičnog osiguranja.

Treba napomenuti da osiguravajuće kuće ne preuzimaju na sebe troškove preventivnog testiranja na kovid već samo testiranja koje se radi po zahtevu lekara. Takođe, većina ih ne pokriva troškove karantinskog smeštaja.

Kako za Danas objašnjavaju predstavnici turističkih organizacija, kao i samih osiguravajućih kuća, u Srbiji postoji veliko interesovanje putnika za ovu vrstu osiguranja.

Milan Lainović, vlasnik turističke agencije Belvi travel, kaže da većina klijenta njegove agencije uzima osiguranje koje podrazumeva pokriće u slučaju razbolevanja od kovida.

„I mi sami to savetujemo putnicima i u neku ruku insistiramo na tome, iako nikoga ne možemo naravno primoravati, iz prostog razloga što na taj način štitimo putnike. Nismo dosad imali situacije da se neko od naših putnika zarazio u inostranstvu ili da je morao u karantin“, kaže on.

Predstavnici osiguravajući kuća koje u svojoj ponudi imaju opciju osiguranja u slučaju obolevanja od kovida takođe navode da su njihovi klijenti i te kako zainteresovani za ovu vrstu usluge (među osiguravajućim kućama sa kojima je novinarka Danasa razgovarala interesovanje se kreće od 60 do 100 odsto među kupcima putnog zdravstvenog osiguranja).

Kako objašnjavaju, ovu opciju uveli su polovinom prošle godine i od tada većina klijenata koja bira putno zdravstveno osiguranje uzima i pokriće u slučaju kovida. Manji deo njih imao je tu nesreću da se tokom boravka u stranoj zemlji i zarazi koronom, a pojedinima je bilo potrebno i bolničko lečenje.

„Od kad je kompanija ponudila ugovaranje PZO sa kovid pokrićem, do danas bilo je 35 osiguranih slučajeva kovid infekcije, od čega je kod 16 osiguranika bilo neophodno bolničko lečenje“, objašnjavaju u jednoj osiguravajućoj kući.

Pošto bolnički troškovi mogu da dostignu vrtoglave iznose, izdvajanje manje od dve hiljade dinara po osobi tako može da postane pametna investicija. U nekim prilikama može pak da bude i neophodno ulaganje pošto već 15-ak zemalja, od Arube do Tajlanda, kako je preneo Rojters, zahteva od svojih posetilaca da imaju putno osiguranje koje pokriva i eventualne troškove lečenja od kovida.

Na kraju, postoje i one zemlje koje su odlučile da se prema turistima ponašaju kao i prema svojim državljanima tako da ne naplaćuju troškove lečenja u slučaju kovida strancima.

Prvi koji su se odlučili na ovaj korak bili su Kipar i Grčka prošle godine, a prema poslednjim informacijama ove dve države zadržaće istu politiku i tokom 2021.

Iz Grčke takođe poručuju da će snositi troškove karantinskog smeštaja ako je tako nešto potrebno za zaražene turiste.

Koliko košta kovid osiguranje?

Većina osiguravajućih kuća u Srbiji nudi putno osiguranje sa kovid pokrićem. Informacije o cenama za jednu osobu za desetodnevni boravak u nekoj od evropskih zemalja i visini troškova koje prate kovid pakete dobili smo ili od predstavnika kompanija ili na njihovim sajtovima. Cena osiguranja u većini slučajeva zavisi od iznosa troškova koje pokriva osnovno putno zdravstveno osiguranje.

Raspon cena u Dunav osiguranju je od 1.574 do 1.967 dinara, sa pokrićem od 35.000 evra za kovid. DDOR putno zdravstveno osiguranje sa kovid pokrićem je 1.485 do 2.272 dinara sa pokrićem od 700 do 1.000 evra za kovid, uz 300 do 400 evra u gotovini za hospitalizaciju.

Troškovi kovid putnog osiguranja kod Milenijum osiguranja su od 1.454 do 1.844 dinara sa pokrićem od 10.000 evra za kovid. Kod Triglav osiguranja cena je 1.742 sa pokrićem od 5.000 evra za kovid, a kod Sava osiguranja cena je 1.700 dinara sa pokrićem od 2.000 evra za kovid.

Wiener osiguranje ima raspon cena od 1.401 do 1.728 dinara sa pokrićem od 5.000 za kovid. Kod Grave osiguranje cene se kreću od 1.695 do 6.780 sa pokrićima koja su od 2.500 do 22.000 evra, uz 1.000 evra za karantinski smeštaj uz svaku opciju.

Uniqa pokriva sve zemlje

Osiguravajuća kuća Uniqa, od 1. februara ima u ponudi putno osiguranje sa kovid 19 pokrićem bez teritorijalnog ograničenja – za sve zemlje sveta. Standardna polisa putnog osiguranja za sve nezgode i iznenadne bolesti u inostranstvu osim kovida 19 obezbeđuje pokriće troškova do 30.000 evra i obuhvata organizaciju neophodne zdravstvene pomoći, dijagnostiku, preglede ovlašćenih lekara, nabavku lekova, bolničko i vanbolničko lečenje u inostranstvu, kao i pregled i testiranje usled ispoljavanja simptoma infekcije korona virusom.

Putno osiguranje sa dodatnim kovid 19 pokrićem, nakon potvrde o prisustvu korona virusa omogućava organizaciju medicinske pomoći, terapiju, bolničko i vanbolničko lečenje od kovida 19 do 5.000 evra. Putno osiguranje sa kovid 19 pokrićem ne uključuje preventivno testiranje na korona virus i troškove boravka u karantinskoj izolaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari