Kovid za samo nekoliko dana ubio porodilju 1foto Zoran Mišić

U Univerzitetskom kliničkom centru Niš jutros preminula je porodilja stara samo 23 godine, koja je zbog komplikacije sa kovidom 19, početkom ove sedmice porođena carskim rezom, potvrđeno je Danasu u upravi te ustanove.

U upravi UKC su kazali da je porodilja iz Pirotskog okruga preminula na intenzivnoj nezi nakon što joj je u toku noći naglo pozlilo, zbog čega je stavljena na respirator i nekoliko puta reanimirana. Oni su kazali da je porodilja prethodno bila potpuno zdrava, bez ikakvih propratnih bolesti, a da je porođena carskim rezom kada se stanje sa korona infekcijom iskomplikovalo.

– Porodilja nažalost nije bila vakcinisana. Njena smrt nije u vezi sa ginekološkom intervencijom, već sa nepovoljnim razvojem i komplikacijama kovida 19, kazali su u UKC. Mlada žena je carskim rezom rodila zdravu devojčicu od 3.400 grama, rekli su u ovoj ustanovi.

Direktor UKC Niš Zoran Perišić izjavio je prethodno da je u toj ustanovi hospitalizovano 165 kovid pacijenata, a među njima su i četiri trudnice i porodilje. Perišić je za RTS rekao da se jedna od njih, koja ima samo 23 godine, nalazila u intenzivnoj nezi i primer je kako može naglo da se pogorša stanje.

– Stanje je bilo stabilno, odjednom se to pokvarilo i odlučili smo da se uradi carski rez, rekao je Perišić.

Gradski štab za vanredne situacije Grada Niša ocenio je juče da je epidemiološka situacija krajnje nepovoljna, a da je dnevni rekord broja zaraženih u ovom gradu zabeležen 17. septembra, kada je registrovano oko 400 pozitivnih građana.

– Dve trećine novozaraženih pripada starosnoj grupi od deset do 49 godina. Zdravstveno najugroženije grupe korona virusom su stariji od 55 godina kojima virus prenose mlađe osobe i među kojima su najčešći smrtni ishodi, navodi se u saopštenju koje je potpisala komandant Štaba Dragana Sotirovski.

U njemu se kaže da će Gradski štab preduzeti mere opsežne kontrole i nadzora propisanih mera zaštite na mestima na kojima se okuplja veći broj građana. Gradski štab će preduzimati prema potrebi i oštrije mere u odnosu na propisane u Republici Srbiji, navodi se u saopštenju.

U Batajnici umrlo petoro mladih

U kovid bolnici u Batajnici u poslednjih pet dana preminulo je petoro mladih nevakcinisanih pacijenata, od kojih je najstariji imao 26 godina, a nisu imali pridružene bolest, izjavila je direktorka batajničke bolnice Tatjana Adžić Vukičević, a preneli se elektronski mediji. Ona je rekla i da je sada u toj ustanovi, 20 puta više bolesnika u odnosu na jun. „To su bolesnici koji su u veoma teškom stanju, koji su kod kuće danima boravili sa visokom temperaturom i nisu se javljali lekaru“, rekla je Adžić Vukičević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari