Krađa skupocenog pića u Beogradu 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Na današnji dan pre 110 godina dnevni list Mali žurnal objavio je vest da su već neko vreme imućni ljudi iz Beograda žrtve pljačkaša šampanjca.

Imućni poslodavac, iliti u to vreme „gazda“, Luka Ćelović bio je opljačkan više puta. Specifičnost ovih krađa bila je u tome što mu je periodično nestajao šampanjac iz podruma, a posluga ništa nije primećivala.

Njegova posluga bila je nemarna kada je reč o pronalasku lopova. Otišao je u policiju da prijavi slučaj.

„Tražite li kakvu odštetu?“, pitao ga je pisar. „Ne tražim! Samo da se lopov pronađe“, reče Luka.

Osim šampanjca, gazda je primetio da mu je ukraden i foto-aparat.

Nakon nekog vremena, još jedan imućan čovek po imenu Dragomir Radulović došao je u policijski stanicu da bi se požalio da mu je neko ukrao flaše šampanjca i foto-aparat.

Prošlo je desetak dana kada se policiji javio Avram Ozerović sa identičnim slučajem. Međutim on je tražio odštetu od 200 tadašnjih dinara.

Zločini su se nastavili, svi su bili zabrinuti, sve dok jednog dana gazde nisu na delu uhvatile svoje sluge kako trče sa flašama u ruci.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari