Kragujevac: Centar za neonatologiju dobio vozilo za prevoz prevremeno rođenih beba 1FOTO: Storyline Beograd

Poklon UNICEF-a stigao je, u okviru kampanje „Tako mali da bi u srce stali”, kroz koju je podržan rad neonatalnih jedinica u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu.

Specijalno vozilo opremljeno je inkubatorom, respiratorom, kiseonikom i dodatnom opremom neophodnom da prevremeno rođene i bolesne bebe bezbedno budu prevezene do Centra za neonatologiju u Kragujevcu.

Tako je omogućeno da se brže pomogne životno ugroženim bebama. Ka Centru za neonatologiju Klinike za pedijatriju u Kragujevcu, gravitira čak 14 porodilišta iz centralne Srbije, ali i delom iz istočne i jugozapadne.

U ovom trenutku čak 36 beba nalazi se na neonatalnom odeljenju u Kragujevcu, a specijalno transportno vozilo je poklon kompanije Delez UNICEF-ovoj kampanji.

„Zahvaljujemo UNICEF-u koji je okupio svoje partnere oko ovako važne kampanje. Ulaganje u decu od najranijeg doba zapravo je ulaganje u najvažniji resurs svake nacije. Kompanija Delez Srbija je naš heroj jer je u jednoj od najtežih godina opredelila značajna sredstva da podrži bebice, koje ne bi preživele bez podrške svih nas“, rekla je prof. dr Anđelka Stojković, direktorka Klinike za pedijatriju UKC Kragujevac.

Krajem 2020. godine, UNICEF je pokrenuo kampanju „Tako mali da bi u srce stali” sa ciljem unapređenja rada neonatalne službe u Srbiji.

“Tu smo da podržimo borbu najmlađih i najhrabrijih ljudi, ali i da omogućimo kontakt majke i bebe u toku pandemije. Svojim donacijama želimo da olakšamo rad stručnom medicinskom osoblju“, istakla je Dejana Kostadinova, direktorka Unicefa u Srbiji.

Primopredaji ove vredne donacije prisustvovali su i dr Predrag Sazdanović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, direktor UKC Kragujevac prof. dr Slobodan Milisavljević i tim lekara sa kragujevačke Neonatologije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari