Kragujevac: Dan državnosti biće obeležen Sretenjskom akademijom u Staroj skupštini 1Foto: Wikipedia

U Staroj skupštini, gde je na Sretenje, 15. februara 1804. godine proglašen prvi Ustav moderne Srbije, biće obeležen Dan državnosti, i ovog puta bez predsednika države i premijerke.

Kragujevac ni ove, kao ni prethodnih nekoliko godina, neće biti mesto gde se održava centralna svečanost povodom Dana državnosti, niti će u posetu doći predsednik države ili premijerka.

Ipak, prema informacijama iz Uprave grada Kragujevca, Sretenjsku besedu će održati Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Protokolom je predviđeno i da Sretenjski govor, u prisustvu odbornika Skupštine grada i drugih zvanica, održi gradonačelnik Nikola Dašić.

Ovaj svečani događaj biće upotpunjen i igrokazom “Kulturna diplomatija”, koji je po tekstu Vladimira Đorševića režirao Mladen Knežević.

Sretenje je za Dan državnosti Srbije proglašeno 10. jula 2001. godine u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je u Orašcu, pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđa, počeo Prvi srpski ustanak.

Istoga dana ali 1835. godine, na Velikoj narodnoj skupštini u Kragujevcu, proglašen je Sretenjski ustav, prvi Ustav moderne Srbije. Ustav je napisao Dimitrije Davidović po uzoru na, u to vreme, demokratski razvijene Francusku i Belgiju.

Prvim Ustavom Srbije iz 1835. proklamovana je podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

Smatran je jednim od najliberanijih ustava tog doba jer definisao nezavisno sudstvo, građanska prava i slobode, ukinuo kuluk i garantovao privatnu svojinu, zabranio samovoljno lišavanje slobode bilo kog građanina.

Grad Kragujevac će tokom današnjeg i sutrašnjeg dana, nizom svečanosti i programa, obeležiti Dan državnosti, koji je usko povezan sa istorijom grada, kao prve prestonice oslobođene Srbije, proglašene na skupštini u manastiru Vraćevšnica.

Takođe, 15. februar je i Dan Knjaževsko-srpskog teatra, pa će biti izvedena predstava “Vrapčić”, koji je po tekstu Nataše Ilić, režirao Miloš Jagodić.

U Narodnom muzeju će biti otvorena stalna postavka pod nazivom “Od srednjevekovnog trga do prestone varoši” koja predstavlja hronologiju istorijskog razvoja grada Kragujevca.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari