Kragujevac: Kandidat za direktora škole osumnjičen za primanje mita 1Ilustracija Kragujevac Foto: Stanislav Milojković

Školski odbor Prve tehničke škole u Kragujevcu za direktora te škole u narednom periodu podržao doskorašnjeg direktora Prve tehničke Nenada Andrića, koji je početkom oktobra prošle godine, na osnovu naloga Višeg tužilaštva u Kraljevu, bio uhapšen i pritvoren zbog sumnje da je tražio i primio mito, te da je trgovao uticajem.

Za Andrića je na sednici Školskog odbora, koji čine troje predstavnika roditelja, nastavničkog kolektiva i lokalne samouprave, glasalo šestoro od sedmoro prisutnih članova. Direktorsku kandidaturu Andrića prethodno je, prošle nedelje, podržala i većina zaposlenih u Prvoj tehničkoj školi. Konačnu odluku o izboru direktora daće, u roku od oko mesec dana, Ministarstvo posvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Predstavnici zaposlenih u konkursnoj komisiji, uprkos upozorenjima pojedinaca iz kolektiva da se radi o „ozbiljnoj nepravilnosti“, propustili su bili da u konkursu navedu da se od kandidata traži dokaz da se protiv njih ne vodi krivični postupak za koji je zaprećena zatvorska kazna. Pošto tog uslova nije bilo, u rukovodstvu Unije sindikata prosvetnih radnika u Kragujevcu „osnovano pretpostavljaju da je konkurs u Prvoj tehničkoj školi u potpunosti prilagođen liku i delu Nenada Andrića“.

Inače, zaposleni u Prvoj tehničkoj školi u Kragujevcu, u oktobru prošle godine, odnosno u vreme dok je tadašnji direktor Nenad Andrić bio u pritvoru, organizovali su peticiju za njegovo puštanje iz zatvora, a peticiju su nastavnika, tehničkog i pomoćnog školskog osoblja, potpisivali i učenici. Pojedini mediji, pozivajući se na svoje izvore u Prvoj tehničkoj sada, tvrde da su zaposleni u toj školi zastrašeni i kao primer navode da je školsko tehničko osoblje primoravano da u oktobru, ispred pritvorske jedinice u Kraljevu, organizuje miting podrške uhapšenom direktoru.

Spekulacije

U šumadijskoj javnosti se uveliko spekuliše da je Nenad Andrić čovek od poverenja bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji mu je svojevremeno dodelio i Svetosavsku nagradu. Pre no što je postao „Tomin čovek“, Andrić je bio istaknutiji član Demokratske stranke. Na predlog Vlade Srbije, Andrić je, u junu prošle godine, postao član Saveta Univerziteta u Kragujevcu, a Vlada ga sa tog mesta nije razrešila iako je hapšen i osumnjičen za primanje mita i trgovinu uticajem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari