Kragujevac: Mladi Romi i Romkinje predstavili ideje za rešavanje problema mladih u lokalnim sredinama 1Foto: Grad Kragujevac

U prostorija Biznis inovacionog centra u Kragujevcu održan je završni događaj Hakatona, koji je realizovan u okviru četvorogodišnjeg programa “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji”.

Program koji sprovodi Nemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ) u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava okupio je mlade Rome i pripadnike drugih marginalizovanih grupa, starosti od 15 do 30 godina.

U okviru programa obuhvaćeni su kandidati iz Kragujevca i Pirota, koji su tokom nekoliko meseci radili na sprovođenju svojih poslovnih ideja.

Oni su pešli put od identifikacije problema lokalnog karaktera, preko razrade njegovog rešavanja, a zatim su uz podršku partnera realizovali svoje ideje.

Prema rečima Ivane Simonović, savetnice u programu Nemačke razvojne saradnje, osnovni cilj programa bio je da se čuje glas mladih.
– Ovo je veliki program koji se sprovodi od 2018. do 2023. godine. Posvećeni smo socijalnoj inkluziji Roma i Romkinja, kao i radu sa drugim marginalizovanim grupama. Uvideli smo da smo najmanje čuli mlade, njihovo viđenje problema u lokalnim zajednicama i predloga kako da budu rešeni, istakla je Simonović.

Pirot i Kragujevac, su po njenim rečima, izabrani kao gradovi sa kojima GIZ već sarađuje. U njima je odabrano po četiri tima mladih, a ceo program traje više od godinu dana.

Članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Gordana Damnjanović je izrazila zahvalnost što je Kragujevac izabran za ovaj program i istakla da su na Hakatonu mogli da čuju pobedničke timove iz Kragujevca i Pirota, sa sjajnim idejama kako da unaprede goruće probleme mladih.

– Drago mi je da se bave zdravstvenom zaštitom, očuvanjem i unapređenjem reproduktivnog zdravlja i psihosocijalnom podrškom mladima koja je izuzetno bitna. Nadam se da će i one ekipe, koje nisu pobedile, dobiti podršku za svoje ideje, zaključila je Damnjanović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari