Stručnim obukama do povećanja zapošljivosti Roma i Romkinja u Kragujevcu 1Foto: Grad Kragujevac

U okviru projekta „Znanjem do posla” koji realizuje Roma Centar u okviru šireg programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji”, juče su u Skupštini grada svečano uručeni sertifikati polaznicima koji su uspešno završili stručne obuke za profile kao što su zavarivač, kuvar, kozmetičar, automehaničar.

Obuke za 30 pripadnika romske zajednice i drugih marginalizovanih grupa sproveo je Radnički univerzitet „Crveni Barjak” iz Kragujevca.

Uručenju sertifikata prisustvovali su Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Marina Babović, savetnica na projektu „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” i Miloš Tanasković, direktor Radničkog univerziteta.

– Ovo je odličan primer kako se kroz male projekte može doprineti poboljšanju kompetencija, znanja, veština, dodatnom školovanju i sticanju bolje pozicije Roma i Romkinja na Nacionalnoj službi za zapošljavanje. U okviru programa biće realizovana još jedna komponenta, a to je odabir 600 kandidata koji će dobiti podsticajna sredstva za realizaciju programa samozapošljavanja, kazala je Damnjanović.

Marina Babović, savetnica na projektu „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” istakla je da je ova aktivnost deo šireg programa Nemačke razvojne saradnje u okviru koje se pruža podrška Gradu Kragujevcu u implementaciji Lokalnog akcionog plana za socijalno uključivanje Roma i Romkinja.

– Konkretno, projekat „Znanjem do posla” se bavi povećanjem zapošljivosti Roma i Romkinja u Kragujevcu. Današnjoj aktivnosti, dodeli sertifikata, prethodilo je održavanje većeg broja radionica za motivaciju, pisanje CV-ja, razgovor sa poslodavcem, nakon kojih je odabrano 30 polaznika koji su pohađali obuke za različita zanimanja, istakla je Babović.

Slavoljub Đorđević, koordinator projekta „Znanjem do posla” iz organizacije „Roma Centar” ističe da projektom nije bila obuhvaćena samo romska populacija već i pripadnici drugih marginalizovanih grupa, jer smatra da je to način da se postigne potpuni efekat projekta.

– Šireći programe i delokrug našeg rada, mi sarađujemo i sa većinskim stanovništvom i drugim marginalizovanim grupama, jer mislimo da je to i naš cilj i cilj civilnog sektora, uopšte, rekao je Đorđević.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari