Kragujevac: Porodičnu kuću Pantića plavi kanalizacija, dok sudski spor sa Gradom traje duže od dve godine 1Foto: Milan Pantić

Sudski spor poveli su braća Milan i Slobodan Pantić protiv nadležnih jer je suteren njihovog poslovno – stambenog objekta, u ulici Jovana Ristića, već godinama poplavljen. Da zlo bude veće, nije samo voda ta koja plavi suteren, već se tu izliva i fekalna kanalizacija.

Prema rečima Milana Pantića, jednog od vlasnika objekta, čitav problem sa izlivanjem kišne i fekalne kanalizacije, nastao je još 2002. godine.

Više desetina puta su nadležne komunalne službe morale da intervenišu i pročiste ulične odvode, a onda su pre dve godine Milan Pantić i negov brat Slobodan, presavili tabak i tužili Grad Kragujevac, JKP Vodovod i kanalizacija i JP Šumadija.

Supruga Milana Pantića, obratila se našoj redakciji pismom u kojem navodi:

“Sva dugogodisnja obraćanja nadležnim javnim preduzecima i institucijama ne donose rešenje problema. Pred Osnovnim sudom u toku je postupak za pričinjenu štetu. Svi izvedeni dokazi, od strane naših i njihovih veštaka i svedoka su na našoj strani”, navodi se u tom pismu.

Te navode potvrđuje i sam Milan Pantić i još dodaje da je slao pisma i mejlove i gradonačelniku.

Tokom trajanja sudskog procesa, više veštaka i stručnjaka, koje su dovodile tužene strane, potvrdili su u svojim veštačenjima da problem postoji i da su potrebna velika investiciona sredstva kako bi ulični odvodi bili rekonstruisani.

Njegove reči za Danas potvrđuju i iz Vodovoda.

“Činjenica je da je oticanje otpadnih voda u tom delu grada Kragujevca otežano u vreme obilnih padavina ili ubrzanog otapanja snega”, navodi se u dopisu koji je potpisao Ivan Bogdanović, izvršni direktor za oblast logistike u JKP Vodovod i kanalizacija iz Kragujevca.

Vodovod takođe priznaje i da ima problema jer su kolektorske instalacije projektovane i izgrađene još pre više od pola veka, te nemaju kapacitet adekvatan današnjim potrebama.

U odgovoru koji smo dobili, Vodovd tvrdi da se problem vraćanja otpadnih voda u suteren Pantića, javlja i zbog loše izvedenog unutrašnjeg priključka. 

Takođe, iz ovog komunalnog preduzeća tvrde da su stanovnici u ulici Jovana Ristića svoje oluke “uključili u fekalne odvode, koji nisu projektovani za toliki volumen fluida”.

Sa druge strane, Milan Pantić kaže da je objekat izgrađen još 1990. godine, sa svim potrebnim dozvolama i po urbanističkim uslovima, a da je upotrebnu dozvolu dobio 2002. godine.

Ko će da nadoknadi stetu

Suteren objekta je potpuno neupotrebljiv i zahteva velike radove i ulaganja, ali tek kada bude potpuno isušen, što se, po rečima Pantića, nije desilo poslednjih 20 godina

“Tu se kišna i fekalna kanalizacija izlivaju i kada je lepo i sunčano vreme. Nije potrebna velika kiša ili otapanje snega, pa da otpadna voda u suterenu kuće naraste više od pola metra”, kaže Milan Pantić.

Kragujevac: Porodičnu kuću Pantića plavi kanalizacija, dok sudski spor sa Gradom traje duže od dve godine 2
Foto: M. Pantić

On u ovom objektu živi sa porodicom suprugom i decom. Kako sam kaže, strepi da će vlaga iz suterena početi da ulazi i u stambeni deo objekta.

“Nama se vlaga već popela na više od metra po zidovima suterena. Ako Grad ne rekonstruiše ulične odvode kišne i fekalne kanalizacije, meni se ovo nikada neće isušiti”, kaže Pantić.

Problem ima više objekata u ulici

Problem koji imaju braća Pantić nije usamljen u ulici Jovana Ristića. Kako nam je Milan Pantić rekao, isto prolaze i komšije.

Ipak, najgore je, kako tvrdi, u njegovom objektu, jer je na najnižoj koti u ulici i ima ukopan suteren.

Upotrebna dozvola za objekat izdata je 2002. godine. Svi priključci su urađeni po propisu i sa urednim dozvolama od komunalnih preduzeća.

To su, kaže, potvrdili i zastupnici i predstavnici utuženih komunalnih preduzeća na sudskim ročištima.

“Ne znam šta više da radim i kome da se obratim”, kaže Pantić.

On navodi i da razume da su u pitanju veliki iznosi za regulaciju kišnih i fekalnih odvoda u celoj ulici jer je potrebno sanirati i kolektore.

“A šta ja da radim sa porodicom ovde, u ovom vlažnom i nehigijenskom objektu? Kako da živimo, kako da izvedemo sve potrebne radove kada se i ako se jednom prljava voda i vlaga povuku”, pita se.

Kragujevac: Porodičnu kuću Pantića plavi kanalizacija, dok sudski spor sa Gradom traje duže od dve godine 3
Foto: M. Pantić

“Jednostavno, ulična kanalizacija ne radi kako treba. Ne znam da li nije dobro iznivelisana, da li su cevi dovoljne širine, to nije moj problem. Moj problem je što mi je 90 kvadratnih metara kuće pod fekalijama”, kaže Pantić.

Milan Pantić je suterenski deo građevine predvideo za poslovni prostor. Tu je trebalo da budu kancelarije transportnog preduzeća.

Sada je prinuđen da radi iz dela kuće u kojem živi. Suteren nije pogodan više ni za izdavanje pod zakup.

“Ne znam kako će sudija da presudi, ali znam da je materijalna šteta, bar za mene i moju porodicu, mog brata, ogromna”, tvrdi Milan Pantić.

Rešenje ulične linije na dugačkom štapu

Iz Vodovoda kažu i da u tom delu grada, poznatom kao “Lekina bara”, postoji i problem sa podzemnim vodama koje “dodatno opterećuju postojeće instalacije kišnih i fekalnih kolektora, vrlo često kroz zidove objekata u tom delu naselja prodiru u njihovu unutrašnjost”.

Vodovod je još pre nekoliko godina po nalogu Uprave za investicije i razvoj grada uradio projekat rekonstrukcije. Pribavili su i dozvole za početak radova na instalacijama u ovom delu grada. Time problem koji maju građani trebalo da bude trajno rešen.

Početak radova nisu precizirali u odgovoru na novinarsko pitanje, sem što su napomenuli da se on očekuje u “narednom periodu” jer su deo projekta “Čista Srbija”.

Od Grada Kragujevca i gradonačelnika smo dobili informaciju da su naložili JKP Vodovod i kanalizacija da se izjasne o ovom problemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari