Kragujevac: Potpisan Kolektivni ugovor za zaposlene u Gradskoj upravi 1Foto: Grad Kragujevac

Reprezentativni sindikati zaposlenih u organima i službama grada Kragujevca potpisali su jutros Kolektivni ugovor sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem, kao predstavnikom poslodavca.

Dašić je na sastanku sa sindikatima istakao da su pronašli način da Kolektivnim ugovorom, ne samo finansijski, već i na druge načine, pomognu zaposlene koji definitivno rade za duplo manje plate nego u drugim javnim preduzećima.

– Nažalost, visina njihovih primanja je određena zakonom. Pored toga i Zakon o budžetu u zadnjih par godina sprečava nas da pomažemo kroz isplatu solidarne pomoći, ali se trudimo na sve druge moguće načine da izađemo zaposlenima u susret. Svesni smo koliko je teško sa platom od 36 000 dinara, koliko ima u proseku zaposleni sa srednjom stručnom spremom, u današnje vreme spojiti kraj sa krajem, istakao je Dašić.

Novina u Kolektivnom ugovoru su jubilarne nagrade za pet, 15 i 25 godina radnog staža, a prema rečima Bogdana Čalića, predsednika Samostalnog sindikata, ustanovljena je i nova kategorija solidarne pomoći za očuvanje radne sposobnosti zaposlenih u uslovima epidemije i posledica koje sa sobom nosi korona virus.

Kako ističe Novica Petrović, potpredsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, najvažnije je što Kolektivni ugovor daje više prava i bolje uslove rada za zaposlene u odnosu na prethodni.

– Centrala sindikata je pokrenula zahtev za povećanje plata zaposlenih koje se određuju na republičkom nivou. Čekamo formiranje nove Vlade, a predstavnici grada i gradonačelnik su spremni da podrže inicijativu da se na srednjoj, višoj, pa i visokoj stručnoj spremi poveća koeficijent, odnosno osnovica.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari