Kragujevac: Potpisan sporazum o osnivanju prvog državnog Centra za hiperbaričnu medicinu 1Foto: Grad Kragujevac

Sporazumom o poslovno – tehničkoj saradnji, koji su potpisali gradonačelnik, dekan Fakulteta medicinskih nauka i v.d. direktora Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac, predviđeno je osnvanje Centra za hiperbaričnu medicinu.

Reč je o dokumentu koji reguliše uslove i način saradnje u vezi sa obezbeđivanjem uslova za rad Centra za hiperbaričnu medicinu, kao organizacione jedinice Fakulteta medicinskih nauka.

Grad je za adaptaciju i rekonstrukciju prostora uložio oko 22 miliona dinara.

Zajednički cilj ovih institucija i ustanova je da se unapredi zdravstveno stanje Kragujevčana, a ujedno i da se Kragujevac dodatno profiliše kao jedan od značajnih medicinskih centara u Srbiji.

„Kao regionalni centar sasvim je normalno da imamo hiperbaričnu medicinu, jer pacijenti koji su imali potrebe za takvom vrstom lečenjem izbeći će odlazak u Vrnjačku Banju, Beograd ili Aranđelovac“, istakao je gradonačelnik Nikola Dašić.

Motiv za osnivanje Centra za hiberbaričnu medicinu je smanjivanje troškova lečenja. Naime, iz Kragujevca na hiperbaričnu terapiju u privatne centre u Vrnjačkoj Banji, nedeljno odlazi 40 pacijenata. Njihov transport vrši Zavod za hitnu medicinsku pomoć.

„U saradnji sa kolegama iz Medicine rada pružaćemo medicinski servis svim našim sugrađanima i ispraviti apsurd odličnih naučnih rezultata Fakulteta medicinskih nauka kada je hiperbarična oksigenacija u pitanju, iako nismo imali kurativu za veliki broj pacijenata kojim bi poboljšali njihovo zdravlje“, istakao je dekan Fakulteta medicinskih nauka prof. dr Vladimir Jakovljević.

Centar za hiperbaričnu medicinu biće smešten u prostorijama Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac.

„Zavod pruža širok spektar usluga iz zdravstvene delatnosti, kako onih ugovorenih RFZO tako i onih iz oblasti medicine rada, a otvaranjem Centra za hiperbaričnu medicinu upotpuniće dostupnu terapiju. S druge strane na velika vrata Kragujevac ponovo postaje naučno – nastavna baza Fakulteta medicinskih nauka“, rekla dr Nada Milovanović, v.d. direktora Zavoda.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari