Kragujevac: Predstavljen projekat povratka Srba na KiM 1Foto: Stanislav Milojković (arhiva)

Kragujevcu je danas predstavljen projekat “Održivi povratak – podrška i osnaživanje“, namenjen interno raseljenim licima i porodicama sa Kosova i Metohije.

Ovaj projekat, uz finansijsku podršku Evropske unije od 5,6 miliona evra, realizuje Danski savet za izbeglice u saradnji sa Kancelarijom Vlade Srbije za KiM i Komesarijatom za izbeglice i migracije Srbije.

– Održivost znači da interno raseljeni sa KiM mogu da se vrate u svoje kuće koje će dobiti novoizgrađene ili u rekonstruisane stanove, uz paket mera ekonomskih osnaživanja, koji podrazumeva obuku i grantove da mogu da započnu neki svoj mali biznis ili da biznis koji već imaju prošire i da zaposle svoje rodjake, rekla je juče Milosava Smiljanić iz Danskog saveta za izbeglice.

Inače, u Kragujevcu, prema oficijelnoj informaciji, živi oko 10.650 interno raseljenih lica sa Kosova i Mehije. U protekle četiri godine, grad je uz pomoć Evropske Unije, uložio oko pet miliona evra u njihovo ekonomsko osnaživanje i stambeno zbrinjavanje. Tim novcem, pojašnjeno je juče, izgradjeno je 170 stanova i renovirano više od 50 seoskih domaćinstava, a omogućeni su i brojni grantovi, te dohodovne aktivnosti.

U Kragujevcu je juče rečeno i da su zahvaljujući pomoći, odnosno finasijskoj podršci Evropske unije i programijma Vlade Srbije, na Kosovu i Metohiji, osnovan veći broj malih preduzeća, kao i da su obnovljena poljoprivredna gazdinstva povratnika. Najnovija straživanja pokazuju da 200.000 interno raseljenih lica u Srbiji, njih oko 2.000 želi da se vrati svojim kućama na KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari