Kragujevac prvi u Srbiji usvojio Antidiskriminacioni kodeks 1Foto: Grad Kragujevac

Antidiskriminacioni kodeks, namenjen državnim službenicima kao pomoć u radu u cilju zaštite ljudskih prava, prezentovan je i usvojen danas u Kragujevcu.

Kodeks je nastao kao rezultat projekta “Socijalna inkluzija Roma i drugih osetljivih grupa u Srbiji 2019 – 2022”.

Ovaj projekat sprovodi Ekumenska humanitarna organizacija Novi Sad u partnerstvu sa 11 lokalnih samouprava u Srbiju, a uz podršku švajcarske organizacije HEKS/EPER.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Stevan Gligorin je na prezentaciji istakao, da je Kragujevac prvi grad u Srbiji koji je usvojio Kodeks i tako postao primer dobre prakse u borbi protiv diskriminacije, a koji će, nada se, uskoro slediti i drugi gradovi i opštine.

Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, je istakla da je Kodeks dobar alat za sve da znaju šta je diskriminacija i na koji način se sprečavaju svi njeni oblici.

– Cilj Kodeksa je preveniranje i borba protiv stavova i ponašanja koji potencijalno vode prema diskriminatornom ponašanju. On će omogućiti bolju i kvalitetniju razmenu informacija, posebno među zaposlenima i rukovodilaca, artikulišući pravilno ponašanje i odgovornost čime se jača međusobno poštovanje, posvećenost različitostima i inkluzija, kazala je Damnjanović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari