"Svaka cigareta smeta": U Kragujevcu obeležen Nacionalni dan bez duvanskog dima 1Foto: Grad Kragujevac

Povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima, koji se obeležava 31. januara, u Tržnici na Aerodromu danas je organizovano testiranje pušača na nikotinsku zavisnost, merenje krvnog pritiska, delenje zdravstveno vaspitnog materijala i razgovor sa Kragujevčanima.

Akciju je organizovao Institut za javno zdravlje Kragujevac u saradnji sa zdravstvenim ustanovama, Medicinskom školom, Crvenim krstom, Knjaževsko-srpskim teatrom, Udruženjem za borbu protiv dijabetesa i JKP ŠUmadija.

– Trudimo se da sugrađanima približimo i po zna koji put skrenemo pažnju na to koliko je opasno biti pušač i šta sve sadrži duvanski dim. U saradnji sa mnogobrojnim partnerima ne sprovodimo kampanju samo prema datumima iz kalendara javnog zdravlja, već se trudimo da na njih utičemo svakodnevnim aktivnostima i preventivnim pregledima, istakao je Miloš Radosavljević, koordinator Savetovališta za odvikavanje od pušenja pri Institutu za javno zdravlje Kragujevac.

Slogan ovogodišnje kampanje je “Svaka cigareta smeta” i u sklopu današnje akcije Kragujevčani su mogli da se testiraju kako bi saznali na kom su nivou nikotinske zavisnosti, da li puše po ritualima ili je reč o realnoj potrebi i kako mogu da se oslobode ove navike.

– U periodu pre kovida imali smo zadovoljavajuće rezultate. Od 35 do 37 odsto pušača koji su nam se obratili prestalo je da puši bez ikakvih medikamenata, a sa njima su rezultati još i bolji. Nadam se da ćemo nastaviti u tom trendu, rekao je Radosavljević.

Da je Srbija donela Zakon o zabrani pušenja na javnim mestima bez nulte tolerancije, odnosno apsolutne zabrane pušenja u zatvorenom prostoru, podsetila je članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Gordana Damnjanović.

– Pušenje se svrstava u jednu od bolesti zavisnosti, a Srbija je u samom vrhu evropskih i svetskih zemalja po broju pušača. Zabrinjavajuće je što se broj žena pušača svake godine povećava. Pušenje je i veliki socio-ekonomski problem, jer su upravo najsiromašniji, prema istraživanju, konzumenti cigareta, istakla je Damnjanović.

Ona je dodala da prema istraživanjima Batuta, postoji pomak u smanjenju konzumiranja duvana među mlađom populacijom, što je pozitivan trend.

U svetu trenutno ima oko 1,2 milijadre pušača i oko šest miliona ljudi na godišnjem nivou premine od bolesti koje su uzrokovane ili su posledica duvana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari