Kragujevac: Koliko država još duguje bivšim radnicima Zastava kamioni 1Foto: Wikipedia

Nekadašnji radnici fabrike Zastava kamioni, koja je godinama unazad u stečaju, ipak pokušavaju da naplate zaostale plate, i zatražili su pomoć od uprave Grada Kragujevca.

Prema rečima Milojka Popovića, predstavnika Štrajkačkog odbora,  radnici nisu mogli da se naplate iz prodaje imovine fabrike u samom stečajnom postupku.

U ovom trenutku taj dug prema zaposlenima iznosi oko 120 miliona dinara.

“Mi smo imali izvršnu presudu o naplati zaostalih potraživanja, ali radnici su treći red naplate dugovanja fabrike. Sudski izvršitelji su već popisali imovinu fabrike, ali je 2018. godine Ministarstvo privrede obustavilo taj postupak, proglasili su stečaj nad jednim delom fabrike, u sred postupka sudskog izvršenja”, kaže za Danas Milojko Popović, predstavnik Štrajkačkog odbora.

Prodajom imovine fabrike u stečaju, namirena su dovanja prema velikim poveriocima, ali u tom trenutku 500 radnika ostalo je nenamireno za dugovanja koja je po osnovu plata fabrika imala prema njima.

Na namirenje iz stečajne mase radnici po pravilu dugo čekaju, jer spadaju u takozvani treći red poverilaca, pa im se i poslednjima isplaćuju zaostala dugovanja, to tek nakon prodaje objekata preduzeća u stečaju.

Izuzetak nisu ni bivši radnici fabrike Zastava kamioni, koji trenutno pojedinačno potražuju od 250 hiljada do skoro 1,5 miliona dinara na ime neisplaćenih plata.

Kragujevac: Koliko država još duguje bivšim radnicima Zastava kamioni 2
Foto: G. G.

Do sada su primili dva puta pomoć u iznosu od 40.000 i 50.000. Krajem prošle godine, do 20. decembra, država je trebalo da uplati na ime pomoći još jednu ratu od 50.000. Do toga nije došlo, a sa tom uplatom 120 radnika bi bilo u potpunosti namireno.

Od neprodate imovine fabrike Zastava kamioni ostao i je i magacin čija je vrednost procenjena na 200 miliona dinara, ali je Grad Kragujevac stavio hipoteku na taj objekat.

Od Javnog gradskog pravobranilaštva Štrajkački odbor je dobio informaciju da ne postoji pravna mogućnost za prodaju tog objekta.

“Oni kažu da ne postoji, ali ako bi im neko iz Ministarstva privrede dao saglasnost za prodaju tog magacina, mi bismo svi mogli da se naplatimo u potpunosti”, kaže Milojko Popović.

Grad Kragujevac takođe nije namiren u potpunosti. Fabrika Zastava kamioni u stečaju, još uvek duguje oko 60 miliona, pa je zato i stavljena hipoteka na magacin koji je bio vlasništvo fabrike.

“Od prodaje magacina, Gradu Kragujevcu bi bio namiren dug od 60 miliona, a ostakom bi svim bivšim radnicima bila isplaćena dugovanja” tvrdi Popović.

Od oko 500 radnika, koliko je u trenutku proglašenja stečaja, radilo u fabrici Zastava kamioni, njih 120-oro sa manjim primanjima i kraćim stažom su uspeli da namire svoja potraživanja od dve rate pomoći države preduzećima u restrukturiranju.

Sa ovom neisplaćenom ratom, koja je trebalo da bude isplaćena krajem prošle godine, u Štrajkačkom odboru računaju da bi još njih 50 do 60 moglo da se naplate.

Tako bi ostao dug prema 326 bivših radnika koji potražuju veće iznose na ime neisplaćenih plata. Prodaju magacina vide kao jedini izlaz.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari