Kragujevac: U Domu zdravlja najveći broj lekara i medicinskog osoblja na bolovanju zbog kovida 1Foto: Z.S.M.

Oko 40 lekara i sestara zaposlenih u Domu zdravlja trenutno su na bolovanju zbog infekcije korona virusom.

Broj lekara i medicinskih sestara i tehničara u Domu zdravlja obolelih od kovida, menja se iz dana u dan. Jedni se vraćaju sa bolovanja, drugi se razboljevaju.

Prema informaciji koju je Danas dobio u ovoj zdravstvenoj ustanovi, za sada nema zastoja u radu, niti opterećenja medicinskog kadra dvosmenskim radom.

“Iako ovaj broj od oko 40 zaposlenih na bolovanju zbog infekcije korona virusom predstavlja najveći do sada zabeležen broj zaraženih kolega, još uvek ne radimo duple smene i prijem pacijenata u ambulantama se odvija normalno”, kaže za Danas Danijela Petrović, portparolka Doma zdravlja.

Ipak, u Školskom dispanzeru u Stanovu ne radi druga smena, pa se pacijenti upućuju u centralu, kaže Petrović.

“U nekom trenutku ćemo verovatno morati da se reorganizujemo, jer najveći priliv novoobolelih pacijenata i udar na kovid ambulante, očekujemo početkom februara, kada se deca školskog uzrasta vrate sa rekreativne nastave”, kaže ona.

Dom zdravlja u dve kovid ambulante raspolaže sa 26 ekipa lekara i sestara, 20 u ATD-u i šestoro u Zdravstvenoj 1, dok su četiri ekipe namenjene isključivo kovid pacijentima, formirane i u Dečijem dispanzeru.

Takozvana mala pedijatrija, odnosno dispanzeri za decu predškolskog uzrasta, organizovana je tako da se mališani sa simptomima kovida prvo javljaju svojim izabranim pedijatrima, koji ih zatim upućuju na testiranje u ATD, ukoliko posumnjaju na kovid.

Patronažna služba Doma zdravlja je, takođe, angažovana na zbrinjavanju kovid pacijenata, posebno trudnica i porodilja.

Zabeležen je i povećan broj testiranja na kovid pre upućivanja na bolničko lečenje pacijenata koji imaju druge bolesti, jer sve klinike u UKC Kragujevac, traže antigenske testove pre prijema na hospitalizaciju ili pregled kod specijalista.

Trenutno, testiranje na korona virus za potrebe odlaska na neku od klinika radi se u Zdravstvenoj ambulanti broj 2.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari