Kragujevac u procesu izrade Strategije međunarodne saradnje 1Grad Kragujevac

Kragujevac će biti prvi grad u Srbiji koji će imati Strategiju međunarodne saradnje, čime će i ova oblast značajna za razvoj lokalne samouprave biti planski i institucionalno uređena.

U izradi ovog dokumenta gradu Kragujevcu će kroz Paket podrške pomoći konsultanti i eksperti Stalne konferencije gradova i opština, a na osnovu Memoranduma o saradnji koji su danas potpisali generalni sekretar ove asocijacije Đorđe Staničić i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

– Stalna konferenciji gradova i opština, nam kroz direktne vidove pomoći i kroz saradnju sa stručnjacima i konsultantima iz raznih oblasti pruža podršku, zahvaljujući kojima je Kragujevac postao bolji i savremeniji. Danas je idealna prilika da razgovaramo o ozbiljnom uspostavljanju i planskom razvoju međunarodne saradnje između jedinica lokalne samouprave kod nas i iz inostranstva, što se nekada, radilo bez plana, istakao je gradonačelnik Dašić.

Po njemu iskustvo Stalne konferencije gradova i opština pomoći će da se, pre svega, bolje identifikuju jedinice lokalne samouprave sa kojima bi grad Kragujevac mogao po raznim pitanjima da uspostavlja saradnju.

Zahvalan na ukazanom poverenju, generalni sekretar SKGO, Đorđe Staničić je rekao da će Memorandum o saradnji omogućiti modalitete uspostavljanja međunardone saradnje Kragujevca na jedan nov i savremen način.

– Inicijativa za podrškom govori o tome da je pristup grada Kragujevca međunarodnoj saradnji ozbiljan. Da bi se u današnje vreme uspostavio kontakt i viši oblik saradnje sa gradovima i opštinama drugih zemalja nije dovoljno da vam se neko svidi. Potrebno je da imate šta da iznesete kao svoj predlog i doprinos toj saradnji kao i da na odgovarajući način saznate ko su mogući partneri koji mogu da imaju interesa da budu u partnerskim odnosima sa gradom, naglasio je Staničić.

On će, imajući u vidu da je Kragujevac deo Paketa podrške koji se tiče brendiranja grada, različite aktivnosti koje će se sprovoditi naredne godine i kroz potpisani Memorandum, pomoći će da zajedno uvide šta je to što Kragujevac predstavlja i kako drugi mogu i treba da ga vide.

Potpisivanju prisustvovala i šefica službe za međunarodnu saradnju SKGO

Potpisivanju Memoranduma o saradnji u Svečanom salonu Gradske uprave, prisustvovali su pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju grada Kragujevca, Boris Kovačević i šef Službe za evropske integracije i međunarodnu saradnju Stalne konferencija gradova i opština Aleksandra Vukmirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari