Kragujevački stručnjaci napravili respirator 1Ilustracija Foto: Pixabay/Michael Schwarzenberger

Tim stručnjaka Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu I Instituta za materijale i zavarivanje kragujevačke „Majn Grupe“ napravili su tri prototipa respiratora, prenela je juče Radio televizija Srbije.

Alternativni respirator, prema rečima ovih stručnjaka, snabdeva pacijente kiseonikom i na osnovu unetih parametara, mehanički ambulantni balon radi samostalno. Radi se o jednostavnim, prenosivim uređajima koji mogu da pruže pomoć velikom broju bolesnika.

– Napravili smo tri prototip verzije automatizovanog manuelnog upumpavanja i ispumpavanja vazduha u telo bolesnika koje mogu da zamene medicinsko osoblje, kaže Dragan Stanojević iz „Majnd grupe“ u Kragujevcu. Na taj način, smatra on, rasteretili bi se bolnički respiratori neophodni za negu pacijenata sa težom kliničkom slikom. „Uređaj se može raditi i na si-en-si mašini i na 3-D štampaču“, rekao je za RTS Andreja Radovanović iz „Majnd grupe“. Prave se od medicinskog čelika, pleksiglasa i plastike i imaju osnovne funkcije, kao konvencionalni respiratori.

Ovi respiratori odmah mogu da se stave u funkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari