„Krajinska berba“ u Rogljevu – u slavu grožđa i vina 1Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

U naseljima gde su vinogradarstvo i proizvodnja vina tradicija, ovih dana svečano se i na tradicionalna način, obeležava početak berbe grožđa.

Negotinska krajina tradicionalno obeležava početak berbe u vinogradima. Pre nedelju dana u Rajačkim pivnicama uspešno je organizovan prvi Letnji festival “Dan vina i lepog raspoloženja”.

Bio je to dan za degustaciju vina, bogat kulturno – umetnički program, tradicionalni obilazak vinograda i gaženje grožđa koji su brojne posetioce iz zemlje i inostranstva vratili u neka stara vremena, kada je berba bila najveseliji period u godini.

Danas u Rogljevu, selu nadomak Negotina, u Rogljevačkim pivnicama je “Krajinska berba” manifestacija koja već godinama posetiocima omogućava da berbu grođža dožive na tradicionalan način, onako kako se radilo pre pojave mašina i tehnologije.

– Cilj ove manifestacije je da se sačuvaju narodni običaji i tradicija Negotinske Krajine u kojoj se od davnina ljudi bave vinogradarstvom i proizvodnjom vina – objašnjavaju organizatori koji su za današnje popodne i veče pripremili zanimljiv program koji će odvijati u ambijentu Rogljevačkih pivnica.

Nastavljajući tradiciju i čuvajući običaje vezane za vino i grožđe, Udruženje „Rogljevačke pivnice“, koje organizuje „Krajinsku berbu“ uz pomoć Turističke organizacije opštine Negotin, Opštine Negotin i Ministarstva turizma, danas će organizovati odlazak u vinograde i berbu grožđa, biće izabrana najlepša devojka berbe, kao i njene pratilje.

U kulturno – umetničkom programu nastupiće AKUD „Floričika” Jabukovac, Gradski folklorni ansambl „Zo-Ra” Zaječar, Folklorna sekcija „Društva Roma”, Vesna Stanković profesorka srpskog jezika i Marija Stanojević, studentkinja solo pevanja.

Ove godine, na „Krajinskoj berbi“ gostovaće Bilja Krstić & Bistrik Bend, koji će svojim muzičkim etno repertoarom dati novi momenat ovoj tradicionalnoj manifestaciji, a završnica pripada učesnicima Sabora trubača u Guči, knjaževačkom orkestru “Zlatne trube”.

Realizaciju ovoodišnje “Krajinske berbe” podržan je i kroz projekat #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada a sprovodi GIZ,  što je deo projektnih ciljeva: da se sačuva materijalna i nematerijalna kulturna baština ali i da se region istočne Srbije prikaže kao atraktivna turistička destinacija za goste iz zemlje i sveta.

Podsetimo da su Rogljevačke pivnice, uz Smedovačke i Rajačke, jedinstvene po svojoj arhitekturi i nameni – kameni vinski podrumi u kojima „stanuje“ vino, jedna  od odlika Negotinske krajine. Pivnice su prevashodno nastajale u XIX veku, kada i postaju poznate u celoj Evropi zbog izuzetnog kvaliteta vina i grožđa.

Kao i ostala naselja, Rogljevačke pivnice fomirane su od nepravilnih uličica sa središnjim platoom sa zapisom i natkrivenim bunarom kao kulturnim i zbornim mestom. Prema podacima  Digitalnog atlasa kulturne baštine istočne Srbije,  nekada je bilo više od 300 podruma, ali mnogi su srušeni ili uništeni u požarima, naročito posle Drugog svetskog rata.

Danas ima oko 120 objekata, od kojih je 40 u upotrebi vina, a desetak su postale taverne i izložbeni prostori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari