Žalbeno veće Haškog tribunala juče je pravosnažno osudilo bivšeg predsednika Skupštine Republike Srpske Momčila Krajišnika na 20 godina zatvora zbog zločina nad Muslimanima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini 1992. godine.

Veće je time preinačilo prvostepenu presudu, izrečenu u septembru 2006. godine, kojom je Krajišnik (63) bio osuđen na 27 godina zatvora, oslobodivši ga krivice, kako je rekao sudija Fausto Pokar, „za većinu zločina“ za koje je bio osuđen.

Potvrđujući da je Krajišnik bio učesnik u zajedničkom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bila deportacija i prisilno premeštanje Muslimana i Hrvata sa teritorija Bosne i Hercegovine koje je rukovodstvo Srba smatralo svojim, žalbeno veće je, međutim, ocenilo da Krajišnik nije kriv za druge zločine proizašle iz sprovođenja tog poduhvata – istrebljenje i ubistva u okviru progona nesrba.

Žalbeno veće je – delimično usvojivši žalbu „prijatelja suda“ Kolina Nikolsa, koji je delovao u korist Krajišnika, i odbrane – poništilo deo prvostepene presude u kojem je Krajišnik, u dve tačke, bio osuđen za istrebljenje i ubistva počinjena u okviru progona Muslimana i Hrvata. Krajišnik je oslobođen krivice i po delovima navoda još tri tačke optužnice po kojima je bio osuđen prvostepenom presudom.

Jučerašnjom presudom Krajišnik je pravosnažno osuđen samo za deportaciju i prisilno premeštanje, u cilju progona nesrba u BiH, kao zlodela direktno proizašlih iz cilja udruženog zločinačkog poduhvata. Prema presudi, prvostepeno veće u mnogim slučajevima nije uspostavilo vezu između direktnih vinovnika deportacija, prisilnog premeštanja, i učesnika u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Saopštavajući presudu, predsedavajući sudija Pokar osvrnuo se i na pravo optuženog na novo suđenje u slučajevima kada je pravosnažnom presudom njegova krivična odgovornost znatno smanjena. Veće je, međutim, po rečima sudije Pokara, odlučilo da ponovljeno suđenje ne bi, „u ovim okolnostima“, bilo „u interesu pravde“.

– Žalbeno veće primećuje da je poništena presuda za većinu zločina za koje je Krajišnik bio proglašen krivim. Nasuprot tome, potvrđena je presuda u delu kojim je on osuđen za deportacije, prisilno premeštanje i progon, a težina tih zločina zahteva oštru i proporcionalnu kaznu – rekao je Pokar.

Žalba Tužilaštva koje je tražilo doživotnu kaznu za Krajišnika, te žalbe odbrane i „prijatelja suda“ – da Krajišnik nije imao pravično suđenje, odbijene su u potpunosti. Prvostepenom presudom Krajišnik je bio proglašen krivim za zločine protiv čovečnosti nad nesrbima u BiH – progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje – a oslobođen optužbi za genocid i saučesništvo u genocidu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari