Policija u Smederevu privela je četiri osobe zbog sumnje da su učestvovali u krađi poklopaca i elektroinstalacije sa barži usidrenih kod Smedereva. Sumnja se da je reč o velikoj organizovanoj kriminalnoj grupi i policija intenzivno traga za ostalim osumnjičenima.



Kako saznaje Danas, ova kriminalna grupa je duži period pod istragom policije, a deo predmeta, električni kablovi, pronađeni su kod jednog preduzetnika, kao i veći deo ukradenih predmeta. Visina pričinjene štete je, po izjavi predstavnika brodara, procenjena na oko 5,5 miliona dinara.


„Nakon intenzivnog operativnog rada na terenu, pripadnici PU u Smederevu su doveli u službene prostorije nekoliko osumnjičenih lica i u toku je kriminalistička obrada istih. Nastavlja se rad na pronalaženju svih izvršilaca, jer se radi o većoj, organizovanoj kriminalnoj grupi“, navodi se u saopštenjuPU Smederevo.

Ističe se da je PU u Smederevu u sredu prijavljena krađa poklopaca i elektroinstalacije sa usidrenih barži na reci Dunav, kod Smedereva, na oko 150 metara od obale. Inače, vlasnik barži je hrvatska firma „Dunavski LLoyd“ iz Siska. Na mestu uviđaja utvrđeno je da sa pet barži nedostaje 55 metalnih poklopaca, 32 vijka za zatvaranje i zatezanje, tri poklopca bunara barži, a iz unutrašnjosti 284 metra elektrokablova.

Inače, Davor Ivančan, upravnik Transportno-tehničke službe „Dunavskog Lojda“ iz Siska, rekao je za hrvatske medije da su lopovi sa broda „Sloga“ i pet pratećih barži za rasuti teret odneli opremu u vrednosti 60.000 evra.

Inače, brod je iz luke Smederevo trebalo da krene za Novi Sad po novi teret koji je naručio klijent iz Sirije i zatim da krene na plovidbu do Crnog mora. Brod, međutim, nije mogao da isplovi jer nema struje da digne sidro.

„Odneli su nam 50 poklopaca na bokovima, svaki je vredan najmanje 650 evra, odneli su nam sve uređaje i kablove za plovidbu“, kaže upravnik kompanije čiji je brod, kako kaže, opljačkan u Smederevu.

„Nemamo ni kablove za plovidbu, nemamo ni brodske uređaje, a bez poklopaca na bokovima i uređaja za plovidbu, nemoguće je i nesigurno ploviti“, kaže Ivančan i dodaje da će brod „Sloga“ morati prvo da otkloni sve kvarove i nadoknadi ono što je pokradeno, pa tek onda da nastavi plovidbu.

Prema njegovim rečima, ova pljačka broda treća je teška krađa u poslednjih godinu dana koja je zadesila brodove „Dunavskog Lojda“ na području luke Smederevo. Kako navode hrvatski mediji, brodska kompanija „Dunavski Lojd“ zatražila je pomoć i od Ambasade Hrvatske u Srbiji da pomogne kapetanu broda „Sloga“ u rešavanju ovoga problema i da traži veći angažman srpske policije, jer do sada, kako navode, nije bilo nikakvih rezultata u pokušajima da se zaustave rečni pirati u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari