Došao, video, otvorio, pa helikopterom pobegao za Leskovac: Kako je izgledalo Vučićevo otvaranje stadiona "Kraljevica" u Zaječaru 1Foto: M. S: / Danas

Današnje otvaranje stadiona “Kraljevica” u Zaječaru može se opisati rečima “Došli, videli, otvorili pa pobegli za Leskovac”. Ostala su samo promrzla deca, koja su bila dekoracija današnjeg skupa.

Nešto pre 11 časova predsednik Srbije, Aleksandar Vučić stigao je u Zaječar. Veliki broj dece, školaraca, sportista i članova kulturno umetničkih društava, okupio se na novom stadionu kako bi pozdravili predsednika.

Helikopter je sleteo na stari gradski stadion u Zaječaru, odakle se predsednik Aleksandar Vučić uputio ka novom stadionu „Kraljevica“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pojavio se na stadionu, a atmosfera je bila toliko uzbuđujuća da su se mnogi zapitali da li su slučajno zalutali u vremeplov nazad u doba Tita ili možda čak u Severnu Koreju.

Došao, video, otvorio, pa helikopterom pobegao za Leskovac: Kako je izgledalo Vučićevo otvaranje stadiona "Kraljevica" u Zaječaru 2

Zastave, baloni, narodna nošnja, povici, aplauzi, skandiranje, sve je to pratilo današnje otvaranje novog stadiona u Zaječaru.

Sve je počelo jutros, kada su deca i penzioneri organizovano stigli autobusima ispred novog stadiona.

Bio je to prizor koji je podsećao na sletove iz vremena socijalizma – redovi, disciplina, a sve to pod budnim okom vlasti. Deca su bila obučena u narodnu nošnju, a penzioneri u svoje najbolje kostime, dok je atmosfera bila napeta kao pred finale Svetskog prvenstva.

Došao, video, otvorio, pa helikopterom pobegao za Leskovac: Kako je izgledalo Vučićevo otvaranje stadiona "Kraljevica" u Zaječaru 3
Foto: M. Stojanović/Danas

Međutim, već na početku se pokazalo da je sve drugačije nego što se očekivalo. Umesto veselog okupljanja, deca su promrzla čekajući predsednika i ostale goste.

Predsednik se u jednom trenutku pridružio deci na terenu i davao im fudbalske savete u stilu najvećih majstora ove igre.

Pored Vučića, na otvaranju stadiona bili su prisutni Branislav Nedimović, Milorad Dodik, fudbalska legenda Dragan Džajić, ali iznenađenje dana je bilo prisustvo lekara Nenada Ristovića, koji se prvi put u kampanji SNS-a pojavio uz Boška Ničića. Pojedini Zaječarci su kazali “da samo fali Saša Mirković”.

Došao, video, otvorio, pa helikopterom pobegao za Leskovac: Kako je izgledalo Vučićevo otvaranje stadiona "Kraljevica" u Zaječaru 4
Foto: M. S. / Danas

Aleksandar Vučić, odgovarao je na pitanja novinara, a u jednom trenutku kazao je da pozovu Sinišu, da se srede tri ulice u Zaječaru. Pitao je i gradonačelnika Boška Ničića, koliko će koštati Park imperatora, koji se planira u Zaječaru. Ničić je kazao da je cena oko trećine od cene stadiona.

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Dragan Džajić svečano je otvorio stadion „Kraljevica“ u Zaječaru i obećao da će reprezentacija neke utakmice igrati u tom gradu.

On je poželeo Zaječarcima da njihovi klubovi iz godine u godinu igraju u višim ligama, jer bi kako je naveo „bio greh da na tako velelepnom stadionu ne igraju najbolji klubovi države“.

Na ceremoniji je dodelio fudbalske lopte sa potpisima reprezentativaca specijalnim gostima predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, predsedniku UEFA Aleksandru Čeferinu, predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i gradonačelniku Ljubljane Zoranu Jankoviću, ali se niko od gostiju nije obratio prisutnima.

I pored najave da će se obratiti prisutnima, predsednik Vučić izbegao je govorancije, i neprimetno napustio stadion i otišao za Leskovac.

Ispred stadiona desetine građana je ostalo. Razočarani su kažu “što nisu mogli da prisustvuju istorijskom otvaranju novog stadiona u gradu na Timoku”.

Došao, video, otvorio, pa helikopterom pobegao za Leskovac: Kako je izgledalo Vučićevo otvaranje stadiona "Kraljevica" u Zaječaru 5
Foto: M. Stojanović/Danas

“Došla sam da pozdravim predsednika ali nisam uspela da uđem na stadion. Stadion je lep, ali nisam mogla da pozdravim Vučića”, kaže starija žena koju smo zatekli ispred kapije.

Dragan Potić za Danas kaže da je stadion lep, ali da nije uspeo da pita predsednika šta je želeo.

“Hteo sam da ga pitam šta se ovo radi u pravosuđu. Što se stadiona tiče – lep je, i dobro je što su bila deca, pošto je to za njih, a ne za nas penzionere”, kaže on.

Pitali smo i jednog starijeg gospodina koji je bio u narodnoj nošnji, da li je zadovoljan programom i kako izgleda stadion.

“Šta da kažem, kada smo samo statirali. Ne znam ni zašto smo ovde bili”, kazao je kratko i otišao.

Došao, video, otvorio, pa helikopterom pobegao za Leskovac: Kako je izgledalo Vučićevo otvaranje stadiona "Kraljevica" u Zaječaru 6
Foto: M. S. / Danas

Pitali smo i decu koja, kako za Danas kažu, trebalo da učestvuju u programu.

“Stadion je prelep. Mi smo samo stajali, i ništa više. Trebalo je da nastupi gradski folklore ali nisu ni oni. Ne znam šta se dogodilo”, zbunjeno govore oni.

Sugrađanka koja je stajala pored stadiona „Kraljevica“ kaže da je stadion kao stadion lep.

Došao, video, otvorio, pa helikopterom pobegao za Leskovac: Kako je izgledalo Vučićevo otvaranje stadiona "Kraljevica" u Zaječaru 7
Foto: M. S. / Danas

“Trebalo je da bude utakmica, pa deca, a ne ovo došli penzioneri – ne može od njih da se prođe. Nama je sada stadion najpotrebniji. Nije bitna bolnica, škola. Nije bitno ni grejanje, važan je samo stadion. Kada srednjoškolci protestuju zbog grejanja onda je to zloupotreba dece, a ovo sada nije zloupotreba?” pita I.S. iz Zaječara.

Zbunjeni folkloristi, kao i građani nemo su prolazili pored nas, a provejavalo je pitanje “šta smo mi danas ovde radili, i zašto dolazili”.

„Uvek kada vidite da političari negde nešto petljaju oko dece, znajte samo da gledaju da nekako uzmu pare za sebe“, kazao je Vučić u gostovanju na televiziji Pink 2017. godine, verovatno ne sluteći da će se u njegovoj svakoj narednoj kampanji upravo naći deca, što je današnji skup u Zaječaru još jednom pokazao.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari