Kraljevo: Donirana oprema za redovna ispitivanja zaraznih bolesti 1Foto: Srbatom

Direkcija za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije je danas, uručila donaciju Veterinarsko specijalističkom institutu u Kraljevu, u opremi za redovna ispitivanja zaraznih bolesti, koja vredi 80.000 evra, a koju je ona obezbedila zahvaljujući donaciji Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Oprema danas donirana Veterinarsko specijalističkom institutu u Kraljevu omogućava rad sa visokopatogenim virusima, koji imaju visok rizik kako za pojedince tako i za zajednicu, ali ista obezbeđuje bio sigurnost nivoa 2 i 3, što praktično znači da je rad na njoj efikasniji i bezbedniji za one koji na njoj rade.

Ono što u ovom trenutku ovu donaciju čini još atraktivnijom jesu njene mogućnosti da se koristi i za brzu detetkciju virusa „SARSCoV-2“, koji izaziva zaraznu bolest „Covid-19“.

Ustanova koja je od danas bogatija za ovu opremu već raspolaže sa četri jedinice za PCR testiranje, ali nije do danas, uključena u „kovid režim rada“ za šta je potrebna odluka Štava za vanredne situacije na nivou republike i nadležnog ministarstva.

Doduše Veterinarsko specijalistički institut je bio odlukom Kriznog štaba Vlade Republike Srbije, u periodu od 31. marta do 17. maja, uključen u ispitivanje uzoraka građana na virus „SARS-CoV-2“,i u tom periodu je, u svojoj laboratoriji ispitao 8.991 uzoraka sa teritorije 25 lokalnih samouprava iz četri upravna okruga.

Danas pri uručivanju ove zaista vredne donacije gradonačelnik Kraljeva dr. Predrag Terzić je po ko zna koji put pozvao građane da disciplinom u poštovanju preventivnih mera zaštite sebe i svoje najbliže“ ali nije rekao da li će i kada Štab za vanredne situacije grada Kraljeva preložiti nadležnim organima na nivou države da što pre ,ponovo, u „kovid sistem!“ uključe Veterinarsko specijalistički institutu u Kraljevu.

Valjda je i nama laicima,dozvoljeno da zaključimo kako je ostajanje pet jedinice za PCR testiranje kojima ,od danas, raspolaže Veterinarsko specijalistički institutu u Kraljevu van „kovid sistema“, u situaciji kada beležimo rekordne brojeve novozaraženih i preminulih u jednom danu, više nego luksuz.

Današnja donacija i sam događaj zaslužuju sve pohvale ,ali vreme je i za druge akcije!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari