Kraljevo obeležilo Dan grada dodelom priznanja 1Priznanje za Milomira Glavčića u rukama njegove sestričine Olge Foto: Z. N.

Kraljevo je danas svečanom sednicom Skupštine grada, po dvadesetprvi put za redom, obeležilo Dan grada – Kraljevdan.

Današnji dan, 7. oktobar je, 1998. godine, odabran za dan grada u znak sećanja na Stefana Nemanjića poznatijeg, posle krunisanja u obližnjem manastiru Žiča, kao Prvovenčani.

Kraljevo je 1998. godine spadalo u krug onih gradova u kojima je predhodno došlo do smene vlasti posle čuvenog Miloševićevog „lex specijalisa“ kojim je priznao rezultate glasanja iz novembra 1996. godine, u februaru 1997 godine, a posle dolaska izaslanika OEBSA Felipea Gonzalesa u Beograd.

Tadašnje rukovodstvo grada je izborom novih heraldičkih obeležaja i novog datuma Dana grada želelo da napravi diskontinuitet sa, kako su  tada govorili, vlašću koja u Kraljevu traje od 1945. godine.

Odbornici i gosti na današnjoj svečanoj sednici su najpre saslušali izveštaj gradonačelnika Kraljeva Predraga Terzića o investicijama u infrastrukturu grada započetim i realizovanim između dva praznika kao i o investicijama u privredi od kojih su, svakako, najvažnije fabrika tekstila turske kompanije „Tai group“ u kojoj će, kažu, biti zapošljeno 2.500 radnika i fabrika „Leoni“ u kojoj će, kada 2021. godine bude kompletno završena biti angažovano preko 4.000 radnika.

U nastavku sednice su dodeljena najveća priznanja grada Kraljeva.

Ovogodišnji dobitnik Diplome zaslužnog građanina grada Kraljeva za ispoljenu hrabrost i ljubav prema srpskom narodu je Marinos Ristodulos, kapetan Grčke mornarice koji je 1999. godine odbio da se sa njegovog broda ispaljuju rakete na Srbiju. Diplomu Zaslužne ustanove za brigu o pacijentima dobio je Dom zdravlja Kraljevo, Diplomu Zaslužne obrazovne ustanove dobila je osnovna škola „Svetozar Marković“, a Diplomu zaslužne sportske organizacije dobio je Košarkaški Klub „Sloga“ koji ove godine slavi sedam decenija postojanja.

Udruženje inženjera i tehničara „Dobrivoje Božić“ i Društvo za srpski jezik i književnost iz Kraljeva dobitnici su Diplome zaslužnog udruženja građana za 2019. godinu. Ove godine dodeljena je samo jedna Oktobarska nagrada grada Kraljeva, a dobio ju je dobrotvor i humanista iz Kanade Milomir Glavčić. Nagradu  je umesto njega primila njegova sestričina Olga Glavčić.

Specijalna nagrada grada Kraljeva za podsticaj humanosti koja nosi ime Milomira Glavčića pripala je, ove godine, za  nesebično pomaganje ljudima u nevolji, novinarki Tamari Grujić koja svojom emisijom „S Tamarom u akciji“ pomaže ljudima širom Srbije.

Vredan pažnje je gest humaniste iz Kanade Milomira Glavčića koji je, pored grada i sam novčano nagradio Tamaru Grujić, sa 500 evra o čemu je prisutne upoznao i nagradu uručio, njegov izaslanik i saradnik u humanitarnim aktivnostima, novinar  Miroljub Miša Dugalić, dopisnik „Politike“ iz Kraljeva.

On je pročitavši Milomirovo pismo zahvalnosti Kraljevu na nagradi, saopštio njegovu odluku da se novčani deo nagrade koja mu je uručena  upotrebi za darivanje petoro najboljih đaka iz osnovne škole u Jošaničkoj Banji čiji je i on bio đak.

Posebno zanimljvi deo njegovog pisma bio je  svojevrsni apel upućen imućnim Srbima u zemlji i rasejanju da kad god su u prilici materijalno pomognu svom narodu kao što to on godinama unazad čini, poklonivši više od sedam milona evra za razne humanitarne akcije bolnicama, školama i siromašnim pojedincima širom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari