Jedna od najstarijih banja u Srbiji – Ribarska banja, svečano je obeležila redak jubilej – 175 godina organizovanog rada u zdravstvu i banjskom turizmu.

Na svečanoj akademiji uručena su najveća priznanja ovog banjskog rehabilitacionog centra: Ministarstvu zdravlja, Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje, Medicinskom fakultetu u Beogradu, Nj.K.V. princezi Jelisaveti Karađorđević, Verici Kalanović, ministarki za NIP u Vladi Srbije i KUD „14. oktobar” iz Kruševca.

– Vlada Republike Srbije, preko NIP-a, izdvaja značajna finansijska sredstva za ravnomerni regionalni razvoj u Srbiji, a posebno za razvoj komunalne infrastrukture i turizma. Za uspešan razvoj turizma neophodna je kvalitetna putna infrastruktura, novi objekti visoke kategorije i vrhunski kvalitet proizvoda i usluga. Vlada će podržati kreativne potencijale širom Srbije, a to je pravi put za preporod naše zemlje, rast standarda građana i uspešan izlaz iz ekonomske krize, istakla je Verica Kalanović, ministarka za NIP, na svečanoj akademiji.

Dr Branislav Katančević, direktor Specijalne bolnice „Ribarska Banja”, rekao je da je u poslednjih pet godina u izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju smeštajnih, lečilišnih, sportskih i turističkih kapaciteta investirano oko deset miliona evra, a od početka godine do sada ta brojka iznosi više od pola miliona evra. U ovoj godini izgrađena je nova apoteka i biblioteka, proširen je prostor recepcije, kao i prostorije za hidro i terapeutsko lečenje bolesnika, a na temeljima starog Turskog kupatila, gradi se super moderan wellness centar, vredan 5,5 miliona evra.

Ova zdravstvena ustanova je na dobrom putu da ponovi prošlogodišnji uspeh kada je ovde ostvareno 153.000 noćenja. Povodom velikog jubileja, otvorena je renovirana vila „Bosna” , a započelo je i „Kulturno leto Ribarske Banje”, koje će trajati do kraja oktobra ove godine. U okviru ove manifestacije nastupiće više od 4.000 učesnika, biće organizovane izložbe zdrave hrane i domaće radinosti, sportska takmičenja, modne revije i drugi brojni sadržaji, koje će videti oko sto hiljada posetilaca iz zemlje i inostranstva.

I Kralj Petar I Karađorđević, koji je od 1904. g. pa do smrti (1921. g.), osim za vreme Prvog svetskog rata, u ovoj banji tražio i nalazio leka svome reumatizmu. Uvek je stanovao na prvom spratu vile „Srbija“. U vreme njegovog boravka. Ribarska Banja je predstavljala i „drugu srpsku prestonicu“, a 1913, potpisao je Deklaraciju o povratku Kosova i Metohije matici Kraljevini Srbiji.

Svoj konačni arhitektonski izled, banja je, po projektima profesora beogradske Visoke škole, dobila 1904. Više decenija imala je status vazdušne banje za lečenje plućnih bolesnika, a od 1967. postala je Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju koštano-zglobnih i degenerativnih oboljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari