"Porušili su nam obore da teže spasimo konje": Milenko Plavšić, stočar sa Krčedinske ade, za Danas 1MIlenko Plavšić, foto: FoNet Marko Dragoslavić

Milenko Plavšić stočar iz Kovilja, kaže da su na njegovom imanju u Kovilju danas bili veterinari i veterinarska inspekcija koja je pregledala goveda koja su izbavljena sa Krčedinske ade.

Zbog toga nije stigao da danas izvači zarobljene konje na adi, ali i zbog činjenice da je neko nakon prvog dana akcije spasavanja životinja tokom noći porušio obore u koje je trebalo da se smeste konji, pre nego što ih se potovari na skelu JP „Vojvodinašuma“.

– Veterinari su pregledali životinje, zapisali koliko je umrlo, koliko je pokradeno, nadam se da će se to na kraju sve do detalja utvrditi. Najmanje sam bio danas sa njima, moram da pazim oko životinja, koje ne smem puno ni da hranim jer su ipak bile dugo gladne. Podolska goveda se polako oporavljaju – rekao je Plavšić koji je jedan od retkih uzgajivača ove autohtone vrste koju čuva kao genetski resurs Srbije, za šta od države dobija i podsticaje.

Kako kaže, ne može da optužuje nikog za uništene i posečene obore, ali može da pretpostavi ko je to uradio, isti oni koji ga godinama maltretiraju na Krčedinskoj adi.

Sutra će, ističe, prvo da pohvataju konje koji su preplivali sa ostrva do atara, kako ljudima ne bi pravili štetu po njivama, pa će posle toga da vide kako će da prebace još oko sto konja sa ade do Kovilja.

Konji su jači i snalažljiviji od goveda, vodostaj je sve niži, pa se za njih malo manje brine.

– Iskreno, ne znam kako ćemo da ih prebacimo, oni neće kao goveda da za hranom uđu na skelu. Brzi su i jaki, mogu da povrede sebe, ali i ljude. Svakako bi morali ponovo da napravimo taj obor, ali šta vredi ako će nam opet kad padne noć to neko porušiti i iseći. Nadam se da ćemo uspeti da prebacimo i konje – izjavio je Plavšić.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari