Kreativna ideja za poklon za Dan zaljubljenih koji ne košta pravo bogatstvo 1Foto: Shutterstock / George Rudy

Poklon za Dan zaljubljenih prilika je da pokažete nekome koliko vam je važan i poseban za vas. Uprkos ustaljenom mišljenju, ne morate da potrošite bogatstvo da biste to postigli. Romantične večere uvek jedna od opcija, ali želimo da vam pomognemo da ove godine budete malo kreativniji.

Idealan predlog za poklon za Dan zaljubljenih koji možete napraviti sami su jestivi buket. Ovi buketi popularni su poslednjih nekoliko godina, možete ih i naručiti, ali možete ih i napraviti sami uz malo volje, truda i kreativnosti.

Jestivi buketi su nalik na klasične cvetne aranžmane, s tim što je osnova ovih buketa voće, povrće ili neki slatkiš umesto cveća. Možete i cveće koristiti kao dekorativni element, ali fokus je na namirnicima.

Iako mogu biti i slatki i slani, obzirom da je reč o Danu zaljubljenih, slatki buketi sa čokoladom i/ili voćem su savršen izbor.

Kako se prave jestivi buketi?

Prvo treba da odlučite kakav buket želite.

Da li želite samo voće u buketu? Ili možda samo slatkiše koje možete kupiti u prodavnici i aranžirati nalik na klasični cvetni aranžman? Ili ste možda voljni da sami spremite sitne kolače od kojih ćete praviti buket? U zavisnosti od izbora, zavisi i koliko će vam novca i vremena biti potrebno da sami napravite buket.

Obzirom da je reč o poklonu za vašu drugu polovinu, izbor pada na ono što ona najviše voli.

Ako je to, na primer, voće, za buket će vam biti potrebno oko sat vremena i malo truda da izrežete voće u različite oblike. U slučaju da pravite ovaj buket, radite to istog dana kada planirate da ga poklonite da bi bio ukusan i svež. Ako izaberete buket sa kupovnim slatkišima, možete ga spremiti i nekoliko dana ranije, a i njegov rok trajanja je duži.

Da biste napravili jestivi buket potrebno vam je:

– Posuda, kantica, korpica ili vaza u kojoj ćete praviti buket

– Sunđer ili tvrdo test koje se stavlja na dno vaze i u koje se zabadaju štapići

– Drveni štapići za roštilj koje možete kupiti u većini supermarketa

– Ljuštilica za voće i nož

– Ukrasni papir, ukrasne trake ili mašne i po želji komad tila

Voćni jestivi buketi

Za voćne bukete najćešći izbor su argumi, jagode, jabuke, ananas, ponekad i kruške, a dobar savet je da izbegavate banane jer brzo i lako pocrne. Ako baš želite da i banana bude deo aranžmana onda je glazirajte. Tako neće potamneti i pokvariti estetski utisak o vašem buketu.

Plodovi koje izaberete ne treba da budu previše zreli da ne bi curili kada ih probodete štapićem.

Voće treba dobro oprati, oljuštiti i iseći u zanimljive oblike.

Ukoliko koristite ananas, možete ga oblikovati kalupima za kolače, dok dunja može da se oblikuje kašikom za sladoled. Ukoliko ste malo veštiji sa nožem, probajte i da napravite reljefe na voću.

Kada isečete voće u željene oblike, komad po komad nabodite na drvene štapiće formirajući niz različitih oblika i boja.

Štapiće potom treba da zabodete i pričvrstite u sunđer ili tvrdo testo postavljeno na dno vaze ili korpe.

Ukoliko želite, vrhove komada voća koji se nalaze na kraju štapića možete umočiti u čokoladu. Možete se poigrati i sa jestivim šljokicama ili bojama za hranu.

Kada je reč o voćnim buketima imajte na umu da im je rok trajanja najviše 48 sati.

Jestivi buketi sa slatkišima

Ko ne voli čokoladu? Ako je vaša druga polovina ljubitelja slatkiša i čokolade, jestivi buket može napraviti od njenih ili njegovih omiljenih poslastica.

Ukoliko izaberete kupovne slatkiše, uzmite nekoliko različitih vrsta da bi buket izgledao šarenije i raznovrsnije.

Ako biste ipak samo jednu vrstu slatkiša, poput čokoladnih kuglica, ukrasite buket cvećem, ukrasnim trakama ili možda komadom tila, nalik na klasnične bukete iz cvećare.

Možete i svaki komad čokoladice obmotati ukrasnim papirom, kao na ovom primeru.

Ako biste ipak radije sami napravili sitne kolače za buket, vodite računa da izabete kolače iz koji ništa neće curiti poput fila ili džema. Dobar izbor mogli bi da budu popularni makaronsi, koji se mogu napraviti u više različitih boja time buket učini zanimljivijim. Takođe, dobar izbor bi bile domaće kuglice sa lešnicima ili domaće rafaelo kuglice, ali i praline.

https://www.pinterest.com/pin/30891947438282089/

Bitan savet za koju god opciju da se odlučite – birajte slatkiše koji mogu da se probodu, a da se ne raspadnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari