Kreni-Promeni nastavlja proteste do ispunjenja svih zahteva, četvrtkom u 19:00 h ispred Predsedništva 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Inicijativa Kreni-promeni nastaviće sa novom serijom protesta sve dok Vlada ili Skupština Srbije ne predlože i zakonom uvedu zabranu na istraživanja bora i litijuma, a naredni protest zakazan je za četvrtak 27. januara u 19:00 sati ispred Predsedništva Srbije.

Vlada Srbije nije garantovala da će narodna inicijativa o zabrani istraživanja bora i litijuma, koju je Kreni-Promeni trebalo da pokrene, biti stavljena na glasanje pre raspisivanja izbora, saopšteno je iz te inicijative i naglašeno da bez garancija koje bi dobili danas „nećemo ulaziti u postupak skupljanja potpisa za narodnu inicijativu“.

Zabrana kopanja bora i litijuma je ispunjenje njihovog poslednjeg zahteva i nastaviće sa protestima dok se on ne ispuni: „Potpuno je nelogično da se zbog ekološki štetnog istraživanja i ekspolatacije bora i litijuma sprovede faktička zabrana na delu teritorije. Kao što je zaštićen Jadar, potrebno je da zaštitimo celu Srbiju.“

Prema njihovim rečima, bez zabrane eksploatacije jadarita na nivou cele Srbije kompanija „Rio Tinto“ bi imala jaču argumentaciju po eventualnoj tužbi, odnosno, da su diskriminisani iz političkih razloga u odnosu na druge kompanije.

Inicijativa „Kreni-Promeni“ predlaže da narodna inicijativa, koju bi pokrenuli, bude stavljena na glasanje pre raspisivanja izbora, što je moguće učiniti na predlog Vlade Srbije ili trećine narodnih poslanika.

„Takođe je tražena i garancija da će opštinski i gradski overivači potpisa biti stavljeni na raspolaganje, bez administrativne opstrukcije, kao i da se garantuje bezbednost volontera“, objašnava se u saopštenju.

Nastavak protesta najavile su i neke ekološke organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari