Suvoborska greda: Vladi dajemo sedam dana za odgovore, a ove subote vidimo se u Loznici 1Foto: Screenshot Twitter @OsmehSaStavom (Ilustracija)

Udruženje „Suvoborska greda“, saopštilo je danas da je sinoć izvojevana jedna pobeda, ali da nije kraj.

“Vođeni dosadašnjim iskustvom, moramo biti na oprezu i preduzimati dalje korake ka zabrani svih istraživanja na litijum, bor i prateću asocijaciju elemenata na teritoriji Republike Srbije, bez obzira na naziv kompanije koja bi istraživala. Zato pre svega moramo dovesti priču s Rio Tintom do kraja, a zatim se rešiti svih ostalih, uključujući firmu koja poseduje rešenje za basen Pranjana (Balkan Mining and Minerals)”, navodi se u saopštenju povodom jučerašnjeg obraćanja premijerke.

Kako se dodaje, zajedno sa “Ne damo Jadar” i ostalim udruženjima članovima Saveza ekoloških organizacija danas podnosimo pitanja Vladi Srbije na koje je premijerka tokom sinoćne konferencije izbegla odgovore, da li ukidanje prostornog plana znači kraj istraživanjima i potencijalnom rudarenju litijuma u tom kraju, šta će biti sa bušotinama iz kojih cure opasne materije i ko je u prošlom i sadašnjem sazivu Vlade po svaku cenu gurao napred projekat koji, po premijerkinom priznanju, ima brojne nedostatke?

“Vladi Srbije dajemo sedam dana za odgovore, a ove subote, u skladu s novim okolnostima, umesto blokade u Preljini idemo na protest u Loznici, da podržimo saborce i isteramo priču s Rio Tintom do kraja! To ne znači da odustajemo, već da smo sada Loznici najpotrebniji. Priča s Rio Tintom mora biti dovedena do kraja, da bi priča s rudarenjem litijuma i drugim visoko prljavim tehnologijama bila dovedena do kraja”, zaključuju u Sovoborskoj gredi.

Ovo udruženje je proteklih subota oragnizovalo blokadu puta u Preljini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari