Kreni-Promeni obeležava 20 godina zabrane korišćenja vode u Zrenjaninu 1Foto: Beta/Ljiljana Stupar (Arhiva)

U subotu, 20. januara, pokret Kreni-Promeni će u Zrenjaninu obeležiti „neslavan jubilej“ – tačno 20 godina od donošenja rešenja sanitarnog inspektora za zabranu vode iz gradskog vodovoda za piće i za pripremu hrane, zbog prekomerne količine arsena.

Kako je saopšteno iz tog pokreta, Zorica Čordašić iz zrenjaninskog dela organizacije je najavila za 20. januar, na velikoj pijaci od 9.00 do 11.00 časova, razgovor sa građanima i potpisivanje peticije u okviru akcije „Voda za Vojvodinu“.

U saopštenju se dodaje da će građanima biti predstavljeni izveštaji za grad Zrenjanin i sva naseljena mesta Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin od 29. novembra 2023, koji sadrže rezultate ispitivanja javnih česmi sa uređajima za prečišćavanje vode na kojima je taj zavod vršio ispitivanje.

Precizira se da na osnovu analiziranih pokazatelja, svi ispitani uzorci vode nisu bezbedni za piće u skladu sa odredbama Zakona o bezbednosti hrane i preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

Peticijom će se zatražiti da na svim javno dostupnim česmama piše „Voda nije za piće“, da na računima koje dostavlja JKP „Vodovod i kanalizacija“ piše da „Voda nije zdravstveno ispravna“, kao i da predstavnici zainteresovanih građana prisustvuju sledećoj sednici Skupštine grada Zrenjanina, na kojoj bi se javno raspravljalo o ovim zahtevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari