"Litiju za spas Srbije" predvodili Noćni vukovi, šetnja do Hrama Svetog Save (FOTO) 1Foto: Zoran Mrđa Fonet

Litija za spas Srbije održana je danas u Beogradu, a građani su ispred Hrama Svetog Save potpisivali peticiju za zabranu Parade ponosa.

Vladika Nikanor rekao je da im je stalo da istoriju Srbije, crkve i tradiciju čuvaju i očuvaju i pozdravio je odluku državnih organa o neodržavanju Evroprajdu.

Hoćemo da branimo našu decu. Naša deca su ugrožena, ocenio je vladika Nikanor i dodao da svaki roditelj jedino ima pravo da svog sina zove sinom, a svoju ćerku da zove ćerkom.

Prema njegovim rečima, svako dete, bilo muško ili žensko, ima pravo da svoju majku zove majkom, a svoga oca ocem.

Vladika Nikanor je rekao da su učesnici litije došli da čuvaju porodicu, decu i Srbiju, iako to možda nekome ne odgovara ili neko drugačije misli.

Litija je krenula oko 18.00 časova od Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve u Beogradu ka Hramu Svetog Save, preko Zelenog venca, Ulice kralja Milana i Slavije.

Kolona se prvo zaustavila u blizini Brankovog mosta, gde su okupljeni uglas izgovorili molitvu Oče naš, a pojci su otpevali nekoliko crkvenih pesama.

Ispred kolone su bili bajkeri, a učesnici litije nosili su crkvena obeležja i zastave Srbije.

Litija je održana u organizaciji udruženja „Ujedinjeni za tradiciju i porodicu“.

Sveštenici su nosili platno na kome je pisalo „Sveti oče Savo, moli Boga za nas“, a učesnici su nosili slike komandanta četničkih jedinica u Drugom svetskom ratu Dragoljuba Draže Mihailovića i predsednika Rusije Vladimira Putina, dok su sa razglasa puštane crkvene i pesme o Kosovu.

Kolona se zaustavila i ispred Spomenika ruskom caru Nikolaju II u Ulici kralja Milana, gde su učesnici litije pročitali molitvu.

Ispred Prajd info centra, koji su čuvali pripadnici policije, učesnici litije su razvili zastavu Srbije na kojoj je pisalo „Ne u zemlji Svetog Save“.

Pojedini građani su sa stubova rasvete skidali albanske zastave koje su bile okačene pored srpskih i gazili ih, što su učesnici litije pozdravljali aplauzom i skandirali „Kosovo je srce Srbije“.

Na uglu ulica kralja Milana i kneza Miloša građani nisu dozvolili policijskom automobilu da prođe dok je jedana mladić sa stuba rasvete skidao albansku zastavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari