KRIK: Bez istrage o tome ko je prisluškivao Vučića 1foto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Ko je prisluškivao predsednika Srbije Aleksandra Vučića, s kim je on razgovarao, da li je za to postojala dozvola suda ili ne, i dalje nije poznato pošto ni godinu dana otkad je slučaj obelodanjen u javnosti tužilaštvo nije pokrenulo istragu, piše KRIK.

Kako podsećaju, Vučić je početkom prošle godine otkrio javnosti da je bio prisluškivan i da mu je dokaze o tome – snimke razgovora, dostavio jedan pošten policajac koga nije imenovao.

Tužilaštvo je odbilo da odgovori na pitanja KRIK-a dokle je stigla istraga o prisluškivanju predsedika i da li ima osumnjičenih pošto je postupak, kako navode, još u predistražnoj fazi i otkrivanje bilo kog podatka moglo bi da ugrozi postupak.

„Otkrivanje bilo kog podatka iz predistražnog postupka može imati ozbiljne posledice i za rezultat ovog postupka, jer bi na taj način potencijalno osumnjičena lica dobila informacije na osnovu kojih bi mogla da spreče dokazivanje odnosno da prikriju dokumenta ili unište tragove krivičnog dela i dokaze“, navodi tužilaštvo u odgovoru.

Sudeći po odgovoru tužilaštva, postupak je do sada ugrozio upravo ministar policije Aleksandar Vulin, piše KRIK, pošto je u maju prošle godine javnosti delom obznanio šta je policija navodno otkrila.

Vulin je rekao da su uz odobrenje suda prisluškivane osobe koje su bile u kontaktu sa predsednikom Vučićem i članovima njegove porodice uz obrazloženje da je reč o kriminalcima. Vulin je, međutim, tvrdio da je to bio samo izgovor i da je jedini razlog za prisluškivanje i praćenje čak 26 osoba – bio kontakt sa predsednikom. Kako je rekao, policija je ovaj slučaj rasvetlila, a dokaze predala tužilaštvu.

„Apsolutno smo utvrdili ko je iz MUP-a stavio predsednika na mere. Vrlo dobro znamo kome su nošeni izveštaji i ko je to naredio. Postoji ime čoveka koji je razvio sistem prisluškivanja Aleksandra Vučića. I mi to ime znamo“, rekao je on.

Uprkos ovim izjavama ministra policije, tužilaštvo godinu dana kasnije nije čak ni otvorilo istragu iako bi nelegalno prisluškivanje predsednika države nesumnjivo moralo da bude prioritetan slučaj.

Da je bio prisluškivan godinu dana, javnosti je otkrio sam predsedik Vučić koji je rekao da mu je snimke razgovora dostavio jedan pošten policajac. Tužilaštvo se odmah oglasilo i potvrdilo da vodi postupak u vezi sa ovim slučajem, ali nije poznato da li je na razgovor pozvalo Vučića niti policajca koji je snimke navodno doneo.

Zasad od tužilаštva nema odgovora da li je i koga saslušalo, osim bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović koja je negirala da je imala ikakve veze sa nelegalnim prisluškivanjem. Ona je ispitana u svojstvu građanina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari