KRIK: Načelnik policije naredio da se obriše tajni snimak oca ministra Stefanovića 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Darimir Banda/DS

Dejan Milenković, bivši načelnik policije i blizak saradnik Dijane Hrkalović, osumnjičen je da je pre tri godine naredio da se uništi snimak prisluškivanog razgovora oca ministra Nebojše Stefanovića i direktora „Srbijašuma“ Igora Braunovića, otkriva KRIK. Tužilac tvrdi da zbog toga nikada nije završena istraga protiv Braunovića, a detalji ovog postupka otkrivaju na koji način se u policiji uklanjaju dokazi iz istraga u kojima se pojavljuju vodeći političari ili članovi njihovih porodica.

Krajem maja 2018, policajaka Marijana Tasić krenula je na tajni zadatak u okviru operacije „Kroše”. Direktor javnog preduzeća „Srbijašume“ Igor Braunović nalazio se pod istragom za korupciju i imao je sastanak u centru Beograda u restoranu „Maksim” – koji je Tasić, specijalnim uređajem, trebalo da snimi.

Bio je kišni dan, a kolega iz policije, Milenko Mosurović, odvezao je policajku do restorana. Dok su se vozili, jedna stvar im je izazivala nelagodu.

Mosurović je pitao koleginicu: „Da li znaš čiji je to restoran?”, a ona mu je odgovorila: „Ja mislim da je to restoran od oca ministra (policije) Nebojše Stefanovića, šta da radim?”.

Odlučili su da pozovu svog nadređenog Darka Stefanovića, zamenika načelnika Službe za specijalne istražne metode, i pitaju ga da li da nastave sa misijom. On je, zatim, pozvao svog šefa koji im je dao zeleno svetlo, ispričala je Tasić pre dve nedelje kada ju je tužilac saslušavao oko ovog slučaja.

„Rekao je načelnik da slobodno radite”, preneo im je Stefanović. „Pitao je na koga glasi naredba (za prisluškivanje) i rekao je: ‘U redu, onda radite, nema potrebe da se ne radi kad je restoran otvorenog tipa.’”

Ispred restorana je čekao još jedan kolega policajac, sa kojim je Tasić ušla u „Maksim”. Uređaj za snimanje, koji policajci nazivaju „matrica”, nalazio se u njenoj torbici.

„Restoran je bio potpuno prazan”, priseća se policajka. „Mi smo seli za najbliži sto koji je bio do njih i počeli da radimo snimanje.” Sa Braunovićem je sedeo muškarac kojeg je takođe prepoznala, ali su se pojavila još dvojica – za jednog od njih nije znala ko je.

Nakon nešto više od sat i po snimanja, Tasić i kolega su napustili restoran kako ne bi bili „sumnjivi”. Torbicu u kojoj se nalazio uređaj za snimanje predala je Mosuroviću koji ju je odvezao kući.

Mosurović je u policiji sa uređaja prebacio materijal na kompjuter i zatim ga obrađivao – sklanjao šumove kako bi se razgovor što bolje čuo. Zvuk kiše je smetao i pokušavao je to da otkloni.

Dok je gledao snimke, video je da je četvrti misteriozni čovek na sastanku sa Braunovićem bio niko drugi do Branko Stefanović – vlasnik restorana i otac njihovog ministra.

„U razgovoru mu se obraćaju sa Branko i delovalo je (da je on) po konturama na snimku”, ispričao je policajac kasnije kada je davao iskaz tužiocu. Braunović i Stefanović razgovarali su oko prodaje zemlje, kako piše u tužilačkom dokumentu do kojeg je došao KRIK.

Mosurović je odmah to javio svom šefu.

„Obavestio sam svog starešinu. On mi je rekao da nastavim da obrađujem materijal. Nakon toga ja sam završio, obradio materijal, ostavio tu.”

Njegov šef Darko Stefanović ponovo je pozvao svog nadređenog – načelnika ove službe Dejana Milenkovića poznatog kao Bagzi, da ga pita šta sad da rade.

„Postojala je usmena direktiva da se rukovodstvo izveštava kada se (na snimcima) pojave bitne ličnosti, pogotovu iz političkog života. Ja sam obavestio Milenkovića o događaju”, ispričao je tužiocu Stefanović. „Pitam ga ‘šta ćemo sa materijalom?’. Dejan mi je rekao da se materijal obriše.”

Ova naredba čekala je Mosurovića kada se sutra vratio na posao.

„Kada sam došao u popodnevnu smenu, Darko Stefanović mi je rekao da samo zaboravim na to, da ne pričam nikome šta sam tu video i čuo”, objašnjava policajac. „Rekao mi je da obrišem (snimke) sa tog računara na kome sam obrađivao. Ja sam obrisao.”

Isto je upozorena i policajka Tasić. Rekla je tužiocu da joj je Stefanović naredio: „O ovome što si radila juče treba da zaboraviš.”

Tasić je, međutim, ispričala i da je snimke, pre nego što su uništeni, narezala na disk i predala šefu Darku Stefanoviću. On to, ipak, nije potvrdio na saslušanju.

„Ja čak nisam ni znao da postoji disk. Ja sam to bukvalno saznao pre par dana”, rekao je Stefanović.

Ceo tekst pročitajte na portalu KRIK-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari