Kristijan Šmit: Bosnu ujedinio u osudi 1 EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Na današnji dan, 30. jula prošle godine iskusni nemački političar Kristijan Šmit sa porodicom je stigao u Bosnu i Hercegovinu, gde je dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice preuzeo 1. avgusta.

Po dolasku u BiH posetio je manastir Tvrdoš i Blagajsku tekiju, saopštila je kancelarija OHR. „Šmit je izrazio divljenje prema bogatom kulturnom nasleđu BiH. Istakao je da se samo kroz zajedničke napore i posvećenost celog društva, te uz podršku i pomoć međunarodne zajednice, BiH može vratiti na put napretka i zaustaviti odliv mlađe populacije“, navedeno je u saopštenju.

Od početka je suočen sa problemima pošto njegovo imenovanje ne priznaju ni entitet Republika Srpska ni njihov zaštitnik Rusija. Banjaluka i Moskva tvrde da je njegov izbor nelegalan i da Šmit nije nikakav visoki predstavnik. RS je nezadovoljna i time što je Šmit poništio više njihovih zakonskih akata za koje je procenio da podrivaju jedinstvo zemlje.

Ovih dana Šmit je uspeo čini se nemoguće – ujedinio je BiH u osudi, ljutnji, nezadovoljstvu… Medijske najave da će, koristeći bonska ovlašćenja, nametnuti promenu Izbornog zakona i Ustava entiteta Federacije BiH, tako što će ispuniti skoro sve zahteve HDZ, naljutile su građanske i bošnjačke stranke.

Na protestima ispred zgrade OHR, Šmita su nezadovoljni i besni građani optuživali da će takvom odlukom zacementirati etničku podelu zemlje, ispuniti ratne ciljeve Karadžića i Mladića, uništiti BiH, poručivali: „Auf Wiedersehen herr Schmidt“… Onda je Šmit proglasio „samo“ tehničke promene Izbornog zakona i naljutio hrvatsku stranu, Zagreb i Mostar. Bosanski Srbi su, podsetimo, na njega ljuti od prvog dana.

Nakon nametanja tehničkih izmena Izbornog zakona, Šmit je za Federalnu televiziju rekao da je političarima u BiH poručio da do avgusta ili septembra pripreme ideje. „Nadam se da će neke stvari, poput blokade, biti rešene. Onda će i druge stvari biti rešene. Onda ćemo u odgovarajuće vreme doneti odluku – orijentisaću se šta je važno za građane“, dodao je Šmit, koji je danima ćutao, čime je samo pospešio spekulacije i napade.

Bio je ipak u svakodnevnom kontaktu sa predstavnicima političkih stranaka, NVO sektora, stručnjaka, ambasadorima. Mnogi od njih su Šmita žestoko kritikovali, drugi pokušavali da ga „odbrane“, navodeći da se trudi da balansira između različitih zahteva i pritisaka.

Šmit je rođen 1957. u gradu Obercen, u zapadnoj Nemačkoj. Član je Hrišćansko-demokratske unije i advokat po profesiji. Poslanik je nemačkog Bundestaga od 1990. Obavljao je i druge važne funkcije, između ostalog je bio član parlamentarne Komisije za inostrane poslove i izvestilac za zemlje Zapadnog Balkana, savezni ministar za hranu i poljoprivredu, državni sekretar u Saveznom ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj, kao i u Saveznom ministarstvu odbrane.

Godišnjicu dolaska u BiH neće izgleda proslaviti u ovoj zemlji. Navodno je na odmoru od petka, 29. jula. Nezvanično se saznaje da ide u Nemačku i udaje ćerku. Neka je sa srećom mladencima, porodici Šmit, prijateljima, kumovima, svatovima… I nama ostalim, u BiH, Srbiji, Hrvatskoj…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari